Московски бандити държат премиера в "правата линия"

"Стратфор": Знаем много за Борисов, не става за казване

Руската мафия ще подпали София, ако Първанов оплеска енергийните проекти

"Стратфор": Знаем много за Борисов, не става за казване

"Трябва да пропусна МНОГО информация, която имаме за Борисов (главните букви са в оригинала – бел.ред.), просто защото не съм сигурен коя част от нея може да ни навлече юридически проблеми" - пише старши анализаторът Марко Папич във вътрешна дискусия на анализаторската агенция "Стратфор", изтекла в сайта Wikileaks и публикувана в партньорския сайт "Биволъ".

В поредица от съобщения анализаторите на "частното ЦРУ" обсъждат текст за промяната в отношенията между София и Москва след като правителството на Бойко Борисов идва на власт. Работното заглавие е: "Антируска България? Не се надявайте много!" Основният автор е Папич, а окончателният вариант е публикуван като анализ на "Стратфор" на 14 юли 2009 г. със заглавие "България все още е на страната на Русия".

В разпространения анализ пише, че маневрите на Борисов с проектите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" целят по-скоро той да изземе контрола върху енергийните проекти от своите предшественици, отколкото да влезе в конфликт с "историческия съюзник" Русия.

Неофициалните коментари на авторите, подготвящи текста, обаче са много по-живописни.

"Дали Русия иска да даде на Борисов свобода на действие, за да спечели контрола върху тези проекти и други аспекти на отношенията на София с Москва?" - пита се анализаторът Кендра Весел.

"Няма да стане ... те знаят защо ги прави ... той се опитва да върти интриги със собствените си хора при контрола на тези предприятия. Те знаят, че ако той прецака приятеля си от Московската мафия, тя ще го вкара в пътя." - отговаря Марко Папич.

"След като Борисов почувства солидна основа в контрола на всички аспекти на българо-руските отношения, страната вероятно пак ще стане един от най-верните съюзници на Русия в ЕС и в НАТО" - пише още в непубликуваната част на анализа.

Руската мафия дърпа конците в София?

В коментар към една от черновите Марко Папич развива  виждането си за отношенията на Борисов с московската мафия като намесва и Първанов.

"Този проблем (отказването от руските енергийни проекти-бел.ред.) ще бъде решен точно по същия начин, както всеки сериозен ход на Борисов... Московският кмет Юри Лужков, шеф на московската мафия, който изглежда е добър приятел на Борисов (което потвърждава гледната ми точка), сяда с Първанов и му казва, че руската организирана престъпност ще подпали София ако Първанов оплеска работата" - пише Марко Папич.

В други доклади на "Стратфор" Лужков недвусмислено е обрисуван като "министър на организираната престъпност", натоварен от Кремъл с "портфейл" да взаимодейства с мафията.

Главният прокурор Юрий Чайка също е информирал "Стратфор" за ролята на Лужков в енергийните преговори с България. Това е станало след посещение на Станишев в Москва на 27 април 2009 г. (едно доста унизително посещение -бел.ред.)

Българският премиер е имал рядката възможност да се срещне с някои "необичайни руснаци", с които имал "вълнуващи разговори" за "Южен поток" и "Белене". Необичайните руснаци били Лужков и "неговите хора". Те провели със Станишев "приятна дискусия, ако разбирате какво искам да кажа" - обяснява Чайка.

Юрий Лужков беше чест гост в България преди да изпадне в немилост пред Кремъл през 2011 г. Бойко Борисов афишираше публично приятелството си с него. Първанов също редовно се срещаше с Лужков при многобройните си визити в Москва и при посещенията на московския кмет в България.

Изтеклата кореспонденция на "Стратфор" се състои от над 5.5 млн електронни съобщения и покрива времевия интервал 2004 - 2011 г. Името на Бойко Борисов се среща в над 2000 документа от изтеклите мейлове на агенцията.

"Официалното" ЦРУ също знае много за Борисов

През 2006 г. американският посланик в София Джон Байърли пише в секретен доклад, че Борисов е силно зависим от тъмното си минало и е участвал в контрабанда на горива и трафик на амфетамини.

За разлика от "Стратфор", официалните служби на САЩ виждат зависимост на Борисов не от московската мафия и Лужков, а от "свързания с руското разузнаване и организирана престъпност" олигарх Валентин Златев, шеф на "Лукойл".

Информацията за Борисов е получена от няколко независими канала, уточнява посланикът, включително и от американска тайна служба с кодово име SIMO, за която публичната информация е изключително оскъдна.

Борисов отхвърли информацията за доклада на Байърли с аргумента, че не чете жълта преса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?