Стрелба на границата между Южна и Северна Корея

Стрелба на границата между Южна и Северна Корея

Въоръжените сили на Южна Корея са открили огън в отговор на артилерийска стрелба на Пхенян в Жълто море, предаде в понеделник ИТАР-ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

Тази стъпка е била предприета, след като един от севернокорейските снаряди е попаднал в район, който се намира под контрола на Сеул.

Това стана няколко часа, след като въоръжените сили на Северна Корея са започнали артилерийски учения в Жълто море. Според първоначалната информация, снаряди от стрелбата са попаднали в крайбрежните води на един от граничните острови на Южна Корея.

"Някои от снарядите, изстреляни от Северна Корея, паднаха в нашата част и нашата страна отговори с огън. До момента двете страни стрелят в морето", каза говорител на началник-щабовете на Южна Корея.

Няма данни някоя от двете страни да е стреляла по определена мишена. Жителите на южнокорейските острови Енпхендо и Баекриеонгдо са евакуирани като предпазна мярка.

Северна Корея редовно провежда тренировки на живо, но този път предупреди Южна Корея за днешните учения предварително. Южнокорейците от своя страна предупредиха, че ще реагират в случай на паднали снаряди от нейната страна на границата.

"Целта е да ни заплашат, да създадат напрежение по границата в Жълто море и да превземат Корейския полуостров. Фактът, че те ни изпратиха съобщение, показва враждебното им отношение", каза говорителят на южнокорейското военно министерство.

Споделяне

Още от Свят