Стрелбата в дискотеката в Германия е следствие от скандал с охраната

Стрелбата в дискотеката в Германия е следствие от скандал с охраната

Стрелбата в дискотека в германския град Констанц, близо до границата на Германия с Швейцария, при която пострада и български гражданин, е следствие от скандал между зетя на собственика на заведението и бодигард, съобщиха германските медии.

Германските власти изключиха версията за терористичен мотив за нападението, предаде Франс прес.

Вчера 34-годишен иракски кюрд въоръжен с автомат М16 откри огън в дискотека в града и уби един човек. Той рани четирима души, сред които полицай, преди да бъде ликвидиран.

"Нищо не показва, че става дума за проява на ислямистки тероризъм. Всичко говори, че става дума за личен спор, който се е изродил в насилие", каза градският прокурор Йоханес Георг Рот.

Нападателят се бил устроил в района от 1991 г. Той имал статут на политически бежанец в Германия и бил зет на собственика на дискотеката. В миналото е бил осъждан за прояви на насилие и трафик на дрога.

Преди да открие огън в дискотеката, той имал пререкание със служител на заведението. Мотивът за него все още се изяснява. После той или е напуснал сам дискотеката, или е бил изхвърлен от охраната. След това се върнал с автомата и веднага застрелял един от охранителите пред входа. После изпразнил цял пълнител във фоайето на заведението, но охраната успяла да затвори вратите, водещи към дансинга, където имало няколко стотици посетители.

След това нападателят открил огън по полицаите, които се отзовали на подадения сигнал от заведението. Той прострелял в главата един от полицаите, който носел титанова каска, която му спасила живота. След това полицаите ликвидирали нападателя.

Разследването е показало, че той изстрелял около 45 муниции, тоест пълнител и половина и че е носел няколко пълнителя.

Нападението стана броени дни след като 26-годишен палестински кандидат за убежище, за когото властите първо съобщиха, че е дошъл от Обединените арабски емирства, намушка до смърт с нож клиент на супермаркет в Хамбург и рани още няколко души, преди да бъде арестуван. Той бе определен от властите като ислямист, но и като психически нестабилен индивид

Споделяне

Още от Свят