Стрелецът от Флорида имал психични проблеми след служба в Ирак

Стрелецът от Флорида имал психични проблеми след служба в Ирак

Естебан Сантяго е мъжът, който откри огън и уби петима души, а други осем рани на летището в американския град Форт Лодърдейл, щата Флорида. Той е имал психични проблеми след служба в Ирак и се е подложил на лечение в град Анкоридж, щата Аляска, предаде АП.

26-годишният Сантяго е служил около година в Ирак в инженерен батальон през 2010 г.  

Той е пристигнал с полет на "Делта" от Анкоридж във Форт Лодърдейл в петък. Извадил е оръжието си от чекиран багаж, заредил го е в тоалетната и е стрелял по чакащите на лентата за багаж пътници без да каже нито дума.

След като му свършили патроните, стрелецът хвърлил оръжието, проснал се на земята, докато офицер от американските служби се приближил до него и го задържал, разказва очевидец пред вестник "Дъ Бостън Глоуб" (The Boston Globe).

Стрелецът вече е разпитан от служители на ФБР, съобщи шериф Скот Израел.

Федералните служители на реда също допуснаха, че стрелецът може би има проблеми с психичното здраве, но се проверява и версията за тероризъм.

В края на 2016 г. Сантяго е посетил офис на ФБР в Анкоридж, за да докладва нещо. Мислите му обаче били объркани. Когато той бил разпитан от агенти заявил, че федералното правителство го преследва и се опитва да го контролира. Мъжът уверявал, че ЦРУ го принуждава да гледа пропагандни клипове на "Ислямска държава", за да контролира съзнането му.

След това от ФБР са осъществили контакт с местните власти, за да бъде прегледан, но служителите не са сигурни какво се е случило след това.

Първоначално беше съобщено, че мъжът е пристигнал в САЩ от Канада с оръжие, пренасяно в личния му багаж. От дипломатическото представителство на Отава във Вашингтон обаче категорично опровергаха твърденията, разпространени от местните власти.

След проверка се оказа, че Естебан Сантяго е пристигнал с полет на авиокомпанията "Делта" от Анкоридж и е декларирал, че носи оръжие.

Това отново поставя на дневен ред мерките за сигурност по летищата и слабите места при проверката на багажа, отбелязва "Дъ Бостън Глоуб".

Президентът на САЩ Барак Обама е бил информиран за инцидента от съветника му по  вътрешната сигурност, съобщиха от Белия дом.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп каза, че това е позорна ситуация, която се случва не само в САЩ, но и в целия свят и е твърде рано да се каже дали това е терористична атака.

Братът на стрелеца – Браян съобщи, че брат му е минал през лечение в Аляска, но той не знае от какво точно е бил лекуван, защото Естебан никога не е говорел за това. Приятелката му алармирала семейството, че през последните месеци здравословното му състояние не е било стабилно.

Етебан Сантяго е роден в Ню Джърси и се премества в Пуерто Рико, когато е бил на две години. През 2010 г. е изпратен в Ирак, където служи една година в инженерен батальон. По-късно постъпва в Националната гвардия на Аляска. Пентагонът информира, че по време на службата си в Аляска Сантяго е бил понижен в длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят