Стрелецът от Крайстчърч е действал сам, но може да е получил подкрепа от други хора

Австралиецът ще се защитава сам пред съда

Стрелецът от Крайстчърч е действал сам, но може да е получил подкрепа от други хора

Началникът на новозеландската полиция Майк Буш заяви в понеделник, че стрелецът, който уби 50 души и рани десетки други в две джамии в град Крайстчърч, е действал сам, но може да е получил подкрепа от други хора, съобщи Асошиейтед прес.

Двайсет и осем годишният австралийски гражданин Брентън Тарант беше арестуван веднага след нападението в петък. Той беше обвинен в убийство, но съдия заяви в събота, че срещу него може да бъдат повдигнати и други обвинения.

На пресконференция днес комисар Майк Буш заяви, че разследващите смятат Тарант за "единственият отговорен за нападението". Той добави, че не е изключено стрелецът да е имал подкрепа от други хора и че това е "много важна част от нашето разследване".

Тарант ще се защитава сам пред съда

Обвиняемият 28-годишен австралиец планира да се защитава сам в съда, предаде ДПА. Адвокатът, който представляваше Тарант на съдебното заседание в събота, каза пред в. "Ню Зийланд хералд", че вече не е защитник на австралиеца.

Ричард Питърс заяви пред вестника, че Тарант е казал, че планира да се представлява сам. По думите му предполагаемият стрелец не изглежда да е умствено нестабилен. Тарант ще се яви във върховния съд на 5 април.

Това поражда опасения, че Тарант ще използва делото като трибуна за изразяване на своите възгледи за превъзходство на бялата раса. Подобно нещо направи норвежкият терорист с крайнодесни убеждения Андерш Брайвик, убил 77 души през 2011 г.

Затягане на правилата за притежаване на оръжия

Собственикът на оръжейния магазин "Гън сити" в Крайстчърч каза, предполагаемият стрелец е купил четири оръжия и боеприпаси през интернет, предаде Ройтерс. Дейвид Типъл добави, че купувачът е предоставил заверен от полицията документ, удостоверяващ правото му да притежава оръжия.

По-късно министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че кабинетът ѝ е взел принципно решение за затягане на правилата за притежаване на оръжия след масовото убийство в град Крайстчърч.

Въпреки че не каза никакви конкретни подробности за законодателни промени, Ардърн заяви, че реформите ще бъдат обявени до 10 дни.

Тя добави, че ще бъде направено разследване какво е довело до нападението срещу две джамии. Ще бъде разгледан и въпросът дали правителствените служби са могли да направят повече за предотвратяването му.

Тарант е бил и в Гърция

Брентън Тарант е бил и в Гърция - три пъти през 2016 г., съобщи гръцкото министерство на гражданската защита в комюнике.

България, Турция, Хърватия и Унгария вече потвърдиха, че Тарант е пребивавал на тяхна територия между 2016 и 2018 г., както изглежда, за да изучава битки между християни и Османската империя.

Гръцката полиция разследва кои места в страната е посетил точно австралийският десен екстремист и евентуалните му контакти в Гърция. Тя проучва всички негови телефонни разговори и покупки на територията на страната.

Тарант е дошъл за първи път в Гърция с полет от Истанбул на 20 март 2016 г. Той е прекарал няколко дни на островите Крит и Санторини.

След това австралиецът е влизал в Гърция още два пъти - с транзитни полети съответно на 29 ноември и 10 декември 2016 г.

На оръжието, използвано от Тарант при нападението в петък, била изписана гръцка дума, означаваща "туркоубиец", отбелязва Асошиейтед прес.

Нова Зеландия се мобилизира в подкрепа на жертвите

След ужасните събития в новозеландския град Крайстчърч, в цялата страна хората изразяват солидарността си към мюсюлманската общност и почитат паметта на жертвите на атентата, пише френският в. "Паризиен".

Реагирайки на ужаса, Нова Зеландия се мобилизира, за да окаже подкрепа на близките на жертвите и вече бяха събрани над 5 милиона новозеландски долара (3,5 милиона евро). Дарители предоставиха и такова количество халални храни, че складовете бяха принудени да ги призоват да не носят нищо повече, за да избегнат развалянето ѝ. В социалните мрежи изобилстват предложения към мюсюлмани, които се плашат да излизат сами, да ги придружават при всекидневните им маршрути. Други предлагат просто емоционална утеха.
Тези жестове не изненадват много от мюсюлманите, които казват, че се опитват да запазят оптимизма си въпреки случилото се, подчертава в. "Паризиен".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?