Стрелецът от Лясковец остава в ареста

Петко Петков от Лясковец остава за постоянно в ареста, реши Великотърновският окръжен съд, който разглежда искането за пускане по домашен арест на обвиняемия за убийството на полицай. На 14 март тази година Петков застреля баретата Емил Шарков при спецоперация на Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), която целеше да го изкара от дома му. Случаят разкри множество слабости в обезпечаването, организацията и процедурите на МВР.

Пред съда адвокатите на Петко Петков поискаха промяна на мярката, защото нямало опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление. Те твърдят, че от събраните по досъдебното производство доказателства не ставало ясно, че Петков е стрелял по време на акцията на СОБТ.

Те подчертаха, че довереникът им няма усещането, че е извършил престъпление, затова не възнамерява да се укрие.

Според прокурора Цветан Маринов, събраните до момента данни и доказателства показват ясно, че Петко Петков е причинил умишлено смъртта на служителя от СОБТ и е ранил още служители от отряда.

"Петков представлява обществена заплаха и има реална опасност да извърши ново престъпление или да се укрие", каза той пред съда.

Съдът уважи искането на прокуратурата и реши да не пуска Петков, за да не се възпрепятства следствието, което е във финална фаза.

Пред съдебния състав обвиняемият каза, че иска по-лека мярка, защото иска да се грижи за своята майка Стефанка Савова, която по думите му е болна и настоява за охрана. Тя усещала заплаха от страна на съседите си. Петков допълни, че трудно се възстановява в затвора от раните си, получени по време на полицейската акция. Той отбеляза, че е изпратил жалба от 52 страници до Инспектората на Висшия съдебен съвет за нередности в системата на прокуратурата и полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България