Стрелецът от Лясковец с жалба в Страсбург за нечовешко отношение

Петко Петков от Лясковец и майка му Стефанка Савова подават жалба в Страсбург заради нарушени права по чл. 2 и чл. 3 от Конвенцията по правата на човека – право на живот и забрана за унизително и нечовешко третиране. Това каза адвокат Михаил Екимджиев, в чиято кантора е изготвена жалбата, цитиран от "Правен свят".

На 14 март т. г. 53-годишният Петко Петков стреля по полицаи, които дошли в дома му, за да го задържат заради сигнали от съседи, че той е опасен, разполага с оръжие като бивш ловец и заплашва, че ще стреля по децата от близкото училище, които го тормозели. При акцията загина Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма, а трима други командоси бяха ранени.

Акцентът в жалбата до Страсбург от името на Петков и майка му е за това, че държавата не е положила дължимата грижа за опазване на живота и здравето на хора, включително и на полицаите, участвали в събитията, като не е планирала по-отрано и по-разумно акцията, така че да минимизира риска от подобен инцидент, казва Екимджиев.

"Точно две години по-рано, на 15 март 2012 г. е била планирана акция по задържането на Петков във връзка с искане на прокуратурата за принудително лечение на основание на Закона за здравето, тъй като той още тогава е имал агресивни прояви и неадекватно поведение. Знаело се е още тогава, че той притежава ловно оръжие, разрешението за което е изтекло. Операцията обаче е спряна, тъй като е преценено, че моментът не е подходящ и провеждането ѝ би било твърде рисково. Въпреки това, през следващите две години не се прави нищо, така че разумно планирано и контролирано да бъде осъществена полицейска разработка, при което Петков да бъде изведен извън жилището и да бъде иззето притежаваното от него оръжие, с което неговата обществена опасност да бъде неутрализирана", казва Екимджиев.

Държавата дължи адекватни грижи за опазване на живота на всички свои граждани, добавя той.

Ако не бъде проведено ефикасно разследване на инцидента, което да установи виновните за лошо планираната и проведена операция, сме готови да подадем жалба и от името на полицаите", заяви адвокат Екимджиев.

В интервю пред Нова телевизия в четвъртък криминалният психолог Росен Йорданов заяви, че майката на командоса Емил Шарков, който беше убит при полицейска операция в Лясковец, се съмнява в обективността на разследването и започва собствено разследване. Основните съображения са именно за неадекватни и непрофесионални действия при планирането и провеждането на акцията по вина на ръководни длъжностни лица в МВР, от които обаче няма да се търси отговорност именно заради позициите им във властта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?