Стрелецът от Мюнхен планирал нападението една година

Стрелецът от Мюнхен планирал нападението една година

Нападателят от Мюнхен, който в петък вечерта уби 9 души и рани 35, е подготвял атаката в продължение на една година, но не е подбирал специално жертвите си в момента на извършването ѝ. Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес.

18-годишният германец от ирански произход, който примамил жертвите през хакнат акаунт във Фейсбук, "се е подготвял от една година и е планирал нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер.

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие.

"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към тази проява", посетил е града и е правил снимки там преди година, а след това е планирал своето собствено нападение, каза шефът на баварската полиция.

Според разследването обаче убиецът от Мюнхен не е подбирал специално жертвите си край търговския център, уточни прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох на същата пресконференция. Сред жертвите не е имало негови съученици. Той подчерта, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.

Сред жертвите има трима косовари и трима души с турски произход. Убитите са трима 14-годишни младежи, двама 15-годишни и по един на 17, 19, 20 и 45 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа