Стрелецът от Тексас е бягал от психиатрична клиника и е заплашвал висши офицери

Стрелецът от Тексас е бягал от психиатрична клиника и е заплашвал висши офицери

Стрелецът, убил над 20 души в църква в малко градче в щата Тексас, е бил избягал през 2012 г. за кратко от психиатрична клиника в Ню Мексико, се казва в доклади на полицията, цитирани от Асошиейтед прес.

В тях се посочва също, че Девин Кели е бил залавян при опит да внесе огнестрелни оръжия във военна база и е заплашвал висши офицери там. Той е бил посочен като заподозрян за сексуално посегателство от 2013 г. в Ню Браунфелс, на около 35 км от нападнатата църква в град Съдърланд Спрингс.

Вчера американските военновъздушни сили потвърдиха, че Кели е бил лекуван в психиатрична клиника по разпореждене на военен съд във връзка с обвинения срещу него, че е нападнал тогавашната си съпруга и е ударил детето ѝ, причинявайки му фрактура на черепа.

Обстоятелството, че е бил поставян от съда в психиатрична клиника, е щяло да доведе до това да бъде лишен от право да носи оръжие, ако данните за престоя му в нея са били вкарани във федералния регистър, който се използва за проверки на хора, желаещи да си купят оръжие.

Кели също така е бил залавян да внася огнестрелни оръжия в базата на американските ВВС Холоман в Ню Мексико по времето, когато е служил там, се казва в огласен вчера доклад на полицията в Ел Пасо, Тексас.

Докато бил в армията, Кели, който по онова време бил на 21, отправил смъртни заплахи срещу по-висшестоящи офицери, се казва в доклад от юни 2012 г., в който също са споменати обвиненията на военния съд. Впоследствие бил осъден по тях на 12 месеца затвор.

В понеделник американските ВВС признаха, че не са били вкарали във федералната база данни информацията за криминалното досие на Кели. Според военните правила това също се явява основание да му бъде отказано правото да носи оръжие.

По отношение на сексуалното посегателство, за което е бил само заподозрян, шерифът на окръг Комал заяви, че се прави проверка дали не са допуснати грешки при разследването.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?