Стрелецът от Торонто е бил психично болен

Приятели на убитата Рийз Фалън успокояват майка й и палят свещи м нейна памет

Мъжът, който уби двама и рани 13 души в Торонто, е имал психическо заболяване, съобщиха от семейството му, предаде Ройтерс.

Полицията продължава да търси мотивите за стрелбата, при която загинаха 8-годишно момиче и 18-годишна абитуриентка.

Стрелецът е 29-годишният Фейсал Хюсеин, жител на Торонто. Той бе открит мъртъв малко след нападението.

"Не знаем защо се е случило това", заяви шефът на градската полиция Марк Сондърс. Той допълни, че не може да спекулира за мотивите.

Заподозреният откри стрелба с пистолет късно в неделя вечер на булевард "Данфорт", където е пълно с ресторанти и места за семейни забавления. Трагедията се случи в гръцкия квартал в източната част на най-големия град в Канада.

Това е втората трагедия в Торонто за тази година. През април шофьор умишлено се вряза с взет под наем микробус в тълпа в часа за обедна почивка. Тогава загинаха 10 души, а 15 бяха ранени.

"Съсипани сме от новината, че синът ни е отговорен за безсмисленото насилие и загуба на живот", гласи писмено изявление на семейство Хюсеин.

Бликите на стрелеца допълват, че той страдал от сериозно психическо заболяване, а през целия си живот имал психоза и депресия.

"Докато правихме всичко, за да се опитаме да му помогнем в неговия изпълнен със страдания и болка живот, ние никога не бихе могли да си представим, че това ще бъде неговият опустошителен и разрушителен край", се казва още в изявлението на семейството.

Полицията засега не е идентифицирала двете жертви на нападателя. Местният политик Натаниел Ърскайн-Смит заяви, че 18-годишното момиче се казва Рийз Фалън. Тя току-що е завършила училище и смятала да учи за медицинска сестра.

Нападателят влязъл в престрелка с полицията, избягал и по-късно бил открит мъртъв. Той имал рана от огнестрелно оръжие, съобщиха властите, без обаче да дават подробности за обстоятелствата или причината за смъртта му.

В понеделник вечерта полицията в Торонто е извършила обиск в жилище в гъстонаселен квартал в източната част на града, където живеел заподозреният.

Кметът на Торонто Джон Тори заяви пред журналисти, че градът с население 2.8 милиона души има сериозен проблем с оръжията и че те са лесно достъпни за доста хора.

"Защо всеки в града изобщо трябва да има оръжие?", попита той в обръщение към общинските съветници.

За да притежава оръжие в Канада, човек трябва да подаде молба за лиценз, да премине проверка на миналото си и да положи изпит по безопасно боравене. Оръжията трябва да бъдат съхранявани заключени и празни. Те могат да бъдат носени извън дома само със специално разрешение. А за пистолети и други огнестрелни оръжия, за които има ограничения, е необходимо допълнително обучение.

Същевременно стана ясно, че броени часове след стрелбата е бил арестуван въоръжен с нож мъж. Това станало по време на военна церемония край парламента в канадската столица Отава. Няма ранени при инцидента и той не е свързан с нападението в Торонто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят