Стрелецът от Тулуза бе убит

След трийсетчасова обсада полицията щурмува жилището му

Заподозреният за убийствата на седем души в Югозападна Франция Мохамед Мера срещна смъртта си в четвъртък по време на полицейски щурм на сградата, в която 23-годишният френски гражданин от алжирски произход се бе барикадирал, обграден повече от 30 часа.

Мера е загинал, тръгвайки да скача от прозорец на апартамента с оръжие в ръка под дъжд от куршуми, предаде Ройтерс, цитирайки френския вътрешен министър Клод Геан. Младежът е бил застрелян с куршум в челото, съобщиха по-късно от прокуратурата.

Направени са били всички опити заподозреният да бъде задържан жив. От прокуратурата допълниха, че Мера излязъл от банята, където се криел, стреляйки яростно и ожесточено, и бил уцелен в главата, когато се опитал да избяга през прозореца. Спецчастите са имали заповед да стрелят в него само при самоотбрана, затова акцията е продължила толкова дълго в опити младежът да бъде заловен жив, поясниха от прокуратурата.

При акцията са били леко ранени петима полицаи, единият от които е в по-сериозно състояние с рана в крака.

 

Мера е единственият заподозрян, че е застрелял трима военни в Тулуза и съседния град Монтобан и четирима души, от които три деца, при стрелба в еврейско училище в Тулуза.

 

При продължителните преговори с полицията по време на обсадата самият Мера неколкократно повтори, че е застрелял войниците и децата в училището, за да отмъсти за смъртта на палестински деца в Близкия Изток. Той подробно описа как е подготвил и изпълнил убийствата.

 

Още вчера Мера заяви, че е готов "да умре с гордо вдигната глава и с оръжие в ръка".

 

Мера, син на алжирски заселници, най-малкият в семейство с трима братя и две сестри, е израснал в Тулуза. Разследване на френските медии установи, че още като юноша той е бил регистриран в полицията за дребни кражби и хулигански постъпки. Изпитвал е истинска страст по колите и мощните мотори.

 

Дете на разделени родители, отгледан от самотната си майка и по-големите си сестри, той постепенно започва да се радикализира.

 

Младежът попада под ислямистко влияние. Той заминава за Афганистан, където е арестуван в провинция Кандахар от местните власти за изработка на взривни устройства. Осъден е на три години затвор, откъдето успява да избяга с помощта на местните талибани. Според вътрешния министър Клод Геан, стрелецът е пътувал и до Пакистан.

 

След разстрела в еврейското училище Франция предприе още по-масирано разследване. Президентът Никола Саркози въведе най-високо ниво на терористична заплаха в Тулуза. Градът бе поставен в почти извънредно положение.

 

Една от следите, по които тръгнаха следователите, бе срещата, уговорена от убиеца с първата му жертва, публикувала обява за продажба на скутер. Облечен в цивилни дрехи, 30-годишният парашутист Имад ибн Зиатен бе убит с изстрел в главата в Тулуза. След това последва разстрелът на още двама военни.

 

След като получили информация, че стрелецът се движи с мощен мотор "ТМАХ 530", следователите посетили магазин на Yamaha в района. Там те научили, че няколко дни по-рано "някой си дошъл, за да пита как се демонтира устройството за локализиране в случай на кражба".

 

Полицията попадна и на айпи адреса на брата на Мохамед и успя да открие къде той се крие.

 

Последва безпрецедентната операция за залавянето му, в която бяха включени близо 300 тежковъоръжени спецполицаи.

 

Случаят се следеше от вътрешния министър и лично от президента Саркози заради острата обществена реакция във Франция и по света. За кратко дори бе прекратена кандидат-президентската кампания.

 

Обществеността обаче започна пита къде е било френското контраразузнаване, което не е засякло Мера, неговите ислямистки връзки и дейността му дори само за придобиването на тежкия боен арсенал.

Полицията намери видеозаписите на убийствата

Полицията намери в жилището на Мохамед Мера камерата, с която той е заснел престъпленията си, и изгледа "изключително красноречивите" записи, направени с нея, предаде Франс прес, като цитира прокурора на Париж Франсоа Молен.

Мера заснел и трите си престъпления, при които уби седем души, сред които равин, три деца на възраст между 4 и 7 годинки и трима френски военни, и рани тежко четвърти военен.

Камерата на Мера е била намерена в чанта в апартамента му. "На изгледаните кадри Мера се вижда да разговаря с военния, който е искал да му продаде мотоциклета си (първата жертва на Мера, убита на 11 март). По време на разговора Мера пита военния какъв е чинът му и после го застрелва, докато изрича думите "Ти убиваш братята ми, така че на свой ред аз ще убия теб", съобщи Франсоа Молен.

"На кадрите се вижда и как Мера убива военните в Монтобан. Това е една изключително жестока и ужасяваща сцена. После той бяга от местопрестъплението със скутера си, викайки "Аллах е велик", допълни Молен.

"Накрая на кадрите се вижда как Мера извършва убийството в еврейското училище в Тулуза в понеделник сутринта", заяви прокурорът.

Самият Мера казал по време на преговорите в хода на операцията и при обаждането си в телевизия Франс 24 преди началото на операцията, че действително е правил записи, които е качил в интернет. Не се знае обаче нито кога, нито къде са качени записите, нито за колко точно записа става дума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят