26 души, сред които 20 деца, са жертвите на стрелбата в американско училище

Стрелецът убил майка си, след което открил стрелба в класни стаи

Мотивите за престъплението остават неизвестни

Стрелецът убил майка си, след което открил стрелба в класни стаи

Убитите при стрелбата в началното училище в град Нютаун, щата Кънектикът, са  26 души, от които 20 са деца.

Самоличността на нападателя е установена. Това е 20-годишният Адам Ланза, син на една от учителките в учебното заведение. Според властите той се е самоубил.

Мотивите за ужасното престъпление остават неизяснени. Предполага се обаче, че стрелецът е страдал от психическо разстройство. 

Ланза първо застрелял майка си,  качил се  на колата ѝ и отишъл в училището, където убил 26 души.  Властите казаха, че Адам Ланза е стрелял в две класни стаи, но не дадоха повече подробности.

Разследващите се опитват да разберат възможно най-много за Ланза, но до този момент властите не са говорили публично за възможен мотив. Според очевидци стрелецът не проронил и дума по време на трагедията.

Неговата леля разказала, че Адам Ланза бил отгледан от мили, грижовни родители, които не биха се поколебали да потърсят психиатрична помощ, ако той е имал нужда от такава. Тя заяви, че била близка с майка му Нанси Ланза и вчера сутринта тъкмо ѝ била изпратила съобщение във Фейсбук, за да я пита как е. Майката на негов приятел описва Адам Ланза като слабичък и затворен младеж.

Стрелецът бил член на технологичен клуб в гимназията в Нютаун, който организирал "ЛАН-партита" - съкратено за локална мрежа - в които ученици се събират в дома на някой от членовете, включват компютрите си в малка мрежа и играят игри. Майката на един от членовете на клуба си спомня, че Адам бил под крилото на по-големия си брат Райън.

Адам и майка му живеели в богат квартал на Нютаун, процъфтяващо 27-хилядно градче на около 95 км североизточно от Ню Йорк, където много от хората работят в компании като "Дженеръл електрик", "Пепси" и Ай Би Ем. Представител на правоохранителните органи каза, че Ланза е посещавал училището преди няколко години, но в последно време не е бил свързан с него. Майка му е била заместващ учител там, но нейното име не фигурира в списъка със служителите.

Представителят на органите на реда каза, че разследващите не могат да открият връзка между нея и училището. По думите му Райън Ланза е казал, че за брат му се смятало, че страдал от разстройство на личността, но не конкретизира от какво точно. По-големият брат също така е посочил, че не поддържал връзка с Адам от 2010-та.

Адам Ланза е бил сред почетните ученици на гимназията в Нютаун. Родителите му се развели през 2008 година. Баща му работи в компанията "Дженеръл електрик". Не е ясно дали самият Адам е работел. Възпитаник на същата гимназия каза, че стрелецът е бил добро и умно дете.

Това е втората най-смъртоносна стрелба в американско училище, след като в Техническия университет във Вирджиния бяха убити 32 души. Възможно е обаче инцидентът да стане и най-трагичният в училище в САЩ в историята на страната.

Вчерашната трагедия възкреси спомена и за масовото убийство през 1996 г. в шотландския град Дънблейн, когато стрелец изби 16 деца във физкултурния салон на начално училище.

Европейски лидери, присъединявайки се към хората от целия континент, изразиха ужаса си от вчерашното клане в началното училище и поднесоха най-искрени съболезнования, съобщи Ройтерс.

В открито писмо до президента Барак Обама френският президент Франсоа Оланд заяви, че е шокиран от случилото се и че изказва дълбоко съжаление от този акт на неописуемо насилие, довел до толкова много жертви.

Британският премиер Дейвид Камерън каза в декларация, че "мислите му са с наранените и онези, които са изгубили свои любими същества". "На човек му се къса сърцето, като мисли за онези, чиито деца бяха лишени от живот на толкова крехка възраст", пише Камерън.

От името на Европейския съюз съболезнования до близките на жертвите, президента и народа на САЩ изказаха шефката на дипломацията Катрин Аштън и председателят на ЕК Жозе Барозу.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изпрати съболезнователно писмо до губернатора на Кънектикът Дан Малой, за да изрази най-дълбоката си покруса от скандалните убийства. Бан добавя, че мислите и молитвите му са отправени към семействата на жертвите и всички, които са наранени по някакъв начин от ужасяващото престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?