Стремежът да победят Тръмп обединява демократите зад Байдън

Стремежът да победят Тръмп обединява демократите зад Байдън

Почти всичко в американския живот се промени през 16-те месеца между започването на предизборната кампания на Джо Байдън и речта му снощи, когато прие номинацията на Демократическата партия за президентските избори. Пандемия отне живота на над 170 000 американци и промени изцяло начина, по който се работи и учи. Икономиката, която преди малко повече от година бе във възход, сега е изнемощяла.

При все това Байдън продължава да залага в предизборната надпревара на вярването, че страната не е толкова партийно разделена и е по-отворена към компромиси, отколкото изглежда в социалните мрежи или в коментарните предавания по телевизията. Че избирателите искат благоприличие, а не идеология, рестарт, а не революция. Че след четири години управление на президента Доналд Тръмп най-важното за демократите е да спечелят.

Мнозина изразиха скептицизъм по отношение на кандидатурата на Байдън в първичните избори, защото смятаха, че 77-годишният политик не отговаря по възраст, раса и идеология на профила на кандидат за президент на многообразна партия, която идеологически върви все по-наляво и се стреми към смяна на поколенията. Някои все още се безпокоят, че Байдън няма да привлече достатъчно млади и либерални избиратели тази есен.

Тазседмичният конгрес обаче предостави много доказателства в подкрепа на неговия подход: яростна опозиция срещу Тръмп може да обедини голяма част от американския електорат около несъвършен, но все пак уважаван като личност и състрадателен кандидат.

През четирите вечери от програмата на организирания виртуално конгрес видяхме както републиканци, включително бившия губернатор на Охайо Джон Кейсик, така и някои от най-либералните членове на Конгреса, сред които сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, да се застъпват за качествата и опита на Байдън. Хора, които направиха изявления на конгреса, заявиха, че Байдън може да работи и с двете партии, въпреки политическите им разногласия. В други видеообръщеия бяха похвалени прогресивните политики за справяне с климатичните промени, насилието с оръжия и имиграцията.

Когато Байдън пристъпи вчера напред, за да приеме партийната номинация, 33 години след първото му кандидатиране за президент, той обеща тържествено да постави страната - а не партийната или лична власт - над всичко останало.

"Аз съм горд демократ и с гордост ще представлявам нашата партия на общите избори", каза Байдън, когато прие партийната номинация в последния ден на проявата. И обеща, че макар и да е кандидат на демократите, ще бъде президент на всички американци.

Широкоспектърната политическа философия на Байдън може на моменти да изглежда като остаряла препратка към една отминала епоха или като погрешен прочит на политическа обстановка, която го очаква във Вашингтон, ако спечели изборите през ноември. Дори категорична победа в избирателната колегия вероятно ще бъде разтълкувана по-скоро като отхвърляне на Тръмп, отколкото като пълно приемане на собствената управленческа философия на Байдън.

Републиканци, които смятат Байдън за добра алтернатива на настоящия президент, може да се окажат не толкова склонни да гласуват за политическата му програма в областта на икономиката и вътрешните работи.

Вече се наблюдава вътрешнопартийно недоволство при демократите, въпреки празничното настроение на конгреса. Някои прогресивни политици, които неохотно подкрепиха по-умерения Байдън след първичните избори на демократите, се ядосаха на многобройните оратори от Републиканската партия в програмата и дадоха ясно да се разбере, че ще опитат да окажат натиск върху Байдън да води по-леви политики, ако спечели през ноември.

"Много от това, което виждаме, е назряване на напрежение, което ще излезе на преден план при евентуално правителство на Байдън", каза Уалид Шахид, говорител на прогресивната група "Демократи за справедливост".

Главният фокус в подхода към политиката на бившия вицепрезидент "всички са добре дошли" обаче не се отнася само до начина, по който Байдън ще преговаря за законодателни инициативи и ще мобилизира гласове във Вашингтон. Целта бе да направи пряк контраст с Тръмп, който гледа не само на политиците, но и на повечето американци в черно и бяло - тези, които го подкрепят недвусмислено и тези, които не го подкрепят.

"Хората видяха много повече от характера на Байдън, много повече от душата на този човек", заяви Джеси Фъргюсън, стратег на демократите, работил за кампанията на Хилари Клинтън през 2016 г. "Контрастът с Тръмп бе явен, накъдето и да се обърне човек", добави той.

Контрастът ще стане още по-видим идната седмица, когато Тръмп ще бъде звездата на конгреса на Републиканската партия и се приближим към надпреварата през ноември. Тръмп не положи особени усилия да се хареса на други хора, освен на верните си поддръжници. Ако не друго, то борбата му за ограничаване на пандемията от коронавирус изложи на риск популярността му при по-възрастните избиратели и някои по-умерени републиканци.

Не само че няма да има известни демократи, които да прекрачат партийната линия и да се изкажат в негова подкрепа на републиканския конгрес, но и някои от старейшините в неговата собствена партия, включително бившия президент Джордж У. Буш и кандидата републиканец от 2012 г. Мит Ромни няма да се застъпят публично за него.

Част от стратегията на Тръмп по време на финалния етап на кампанията ще бъде да представи Байдън като човек, който отдавна не е в разцвета на силите си, отслабнал е умствено и ще бъде просто средство за преследване на приоритетите на крайнолевите демократи. Но поне вчера, когато Байдън говори на конгреса, тази стратегия даде обратен ефект и помогна на Байдън да надскочи със своята сериозна и съсредоточена реч ниските очаквания, които бяха създадени от неговия съперник.

"Ако ми поверите президентския пост, аз ще извадя най-доброто от нас, а не най-лошото", каза Байдън. "Ще бъда съюзник на светлината, а не на мрака", добави той.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят