Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Стремежът към извънредно правосъдие крие големи рискове

18 коментара

Има ли риск създаването на специален двуинстанционен съд и специална прокуратура по дела за организираната престъпност и по дела за престъпления, извършени от висшата администрация, да се превърне в своеобразен трибунал?

Оповестените до момента идеи на представители на изпълнителната и законодателната власт за създаването на специализиран съд и оскъдните мотиви към тези идеи създават усещане, че този съд ще има характеристиките на извънреден съд, а конституцията изрично забранява създаването на извънредни съдилища. На първо място явен е стремежът за бързо създаване на такъв орган, може би поради желанието именно той да реши висящи към настоящия момент наказателни производства, считани, че са от по-висок обществен интерес.

Пристъпва се към създаване на специализиран съд, без въобще да е отчетена необходимостта от такъв, преценена от гледна точка на причините към настоящия момент да не бъдат приключени висящите съдебни производства с предмет на обвинението като тези, които ще са от компетентността на специализирания съд; евентуалната натовареност на такъв един съд и дали тя обуславя създаване на обособена съдебна институция; конкретните основания да се счита за неудачно съществуващото законодателно решение, че делата за престъпления, извършени от лица с имунитет и висши представители на изпълнителната власт са подсъдни на СГС.

Присъщи именно на извънредните съдилища са особените (специални) процедурни правила, по каквито се предвижда да функционира специализираният съд, поставянето му извън конституционно установената триинстанционна организация на съдебната власт, както и отклонението от възприетото в Наказателно-процесуалния кодекс начало на триинстанционност на съдебното производство по дела, които на първа инстанция се разглеждат от окръжните съдилища.

Именно схващането, че е необходимо отклонение и в институционално, и в процесуално отношение в правораздаването спрямо определена категория лица и по отношение на дела, чиято правна страна не е предмет на специализиран отрасъл на правото, сочи, че се търси извънредно по своята същност правосъдие.

Имате ли опасения, че ВСС ще избира съдиите за този съд под засилващия се натиск на изпълнителната власт?

Видим е натискът, който понастоящем е отправен към ВСС от страна на изпълнителната власт. Може основателно да се предполага, че такъв натиск ще бъде упражняван и в процеса на назначаване на съдии в предвиждания специален съд. Изпълнителната власт ще упражнява много по-силно и явно влияние върху процеса на назначаване на съдии в специалния съд, ако се предвидят и специални изисквания към тези съдии, предполагащи преценка на кандидатите от органи като ДАНС, ДКСИ или други служби.

 Дали фокусирането на всички "шумни дела" в един съд няма да го направи по-уязвим на форми на натиск? Били те политически или криминални?

 Доколкото създаването на специализирания съд е пряка демонстрация на политическа воля, такава воля ще се прояви и при създаването на нормативната основа за организацията и дейността на този съд, включително и при определяне на условията, на които трябва да отговарят съдиите от съда. Поставянето на съдиите от специалния съд в явно по-благоприятно финансово и материално положение от останалите съдии ще доведе до основателни съмнения дали в своята дейност “спецсъдиите” ще бъдат безпристрастни с оглед привилегиите, които получават от страна на изпълнителната власт.

От друга страна, съсредоточаването на правораздавателната власт по определен вид дела в ограничен кръг съдии непосредствено предпоставя концентриране върху тях на корупционния натиск и при успех на този натиск много по-лесно канализиране на схеми за корупционно въздействие. Това произтича и от хипотезата на следващия въпрос, която предпоставя по-“колегиални” отношения между специалните съдии и специалните прокурори и оставя напълно открит въпроса кой ще преследва, разследва и отсъжда евентуалните случаи на корупция сред тях.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Змей Горянин
  #20

  Никакъв риск няма,а има необходимост.Трябва да се приеме много по строг "ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО", като този от 1885 година на Стамболов и да се коли наред и беси ....за назидание.Толкова много ненужни хора има в държавата Иначе няма да останат хора нормални и работливи загрижени и почтени

 2. Пешо2
  #19

  които предлага държавата ни днес са още по рисковани.

 3. АNTARES
  #18

  Да ги разкараме от власт!

 4. Анонимен
  #17

  Съжалявам, не споделям мнението на автора на статията. Опитът в други държави дава изключително добър резултат. Явно, доста хора у нас са свързани с организираната престъпност, че ги е страх от адекватно правораздаване.

 5. Горянин
  #16

  Змейо, като необходимост ще да отбележа две неща - пък ти като се прибереш у вазе си, обсъди ги с жената : 1. Необходимо е да нагорянчим жена ти. За целта - специализиран съд - с резервен адвокат и СРС на което тя пъшка все едно вдига кобилицата. Резервния иска всичко в натура, пък ти с нея преценете, дали ти ще изпълняваш натурата или тя. 2. Извънредните условия ще да поставят натурата в извънредно положение - много загорянили хора има, да знайш..

 6. brainstorm
  #15

  хубу,прав си, но съдът съди само тези, които са стигнали до съда, а кои стигат?

 7. горянин
  #14

  Сторми - аз съм обикновено следователче, дето бъка от хормони по жената на змейчето. Като веднага ще я пратя на съд. А? Ще кажеш ли нещо? Да ти обясня ли СРС-то и анонимното доносче? Като как ще я затворя... Мисли бе, не проявявай простотията си.

 8. Дедо
  #12

  ?

 9. юрист
  #11

  Да,съдията е абсолютно прав.Браво,има още почтени и мислещи хора в съдебната система,които не се страхуват да изразят открито позиция.От тази идея "мирише" точно на опити за извънредни съдилища,забранени от конституцията.Като прочетох във вестника какво се гласят да правят,зяпнах от изумление,да ни пази господ.Предлгам Цветанов да съди лично,а въззивната и последна инстанция да бате Бойко и това е.

 10. Rhapsody of fire
  #10

  Всеки който има повече от една мозъчна клетка ще разбере, че казаното в статията е вярно. Цели се създаване на паралелен съд, който под формата на енергична борба с престъпността ще е длъжен да си затваря очите пред истинският проблем - липсата на годни доказателства.Именно затова Цецо мълчи като риба за това и прилага стария трик - атаката е най-добрата защита.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.