Стремежът на Доналд Тръмп предизвиква насмешка и смайване в Европа

Доналд Тръмп

С изтощена от боядисване и прически коса, сладострастни компаньонки и стремеж да е в центъра на медийното внимание, американският магнат Доналд Тръмп не е непознат за хората от тази страна на Атлантика.

Но усилията му да стане президент на САЩ карат някои хора да се почесват по главите.Възприеман от някои като герой от комикс въпреки успешния си бизнес, "Доналд-ът" предизвика в еднаква степен смайване и гняв с поредица скандални изказвания.

Изявлението му, че мнозина мексикански имигранти са изнасилвачи, бе отразено нашироко в Европа и сметнато за прехвърлящи границата на приличието.

Появата на Тръмп миналата седмица в шотландски голф курорт, притежаван от него, се превърна в политически цирк. Вместо да го питат за дупките и тревата на игрището, той беше бомбардиран с въпроси за коментарите си по адрес на мексиканците и за това дали е расист. Той дори не съжали за думите си.

Фактът, че анкетите му отреждат водещо място в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември 2016 г., предизвиква още по-голямо смайване.

В "Таймс" коментаторът Джъстин Уеб описа включването на Тръмп в президентската надпревара като "влизането на откачалка". Според него, Тръмп, който никога няма да стане президент, може да повлияе върху битката.

Тръмп не е политик, а антиполитик, каза Уеб.

"Американците са много разгневени от политиката и политиците и Доналд Тръмп е един от резултатите. На него не може да се опонира успешно - трябва внимателно да се заобикаля, все едно е катастрофа на магистрала."

Презрение към политиката

"Истината е, че тези президентски избори стават на фона на абсолютно презрение към процеса от мнозина както от ляво, така и от дясно".

Тръмп преуспява от гафове, писа Уеб, добавяйки: "Съществува реална възможност надпреварата при републиканците да се превърне във фарс."

В испанския вестник "Паис" Ектор Шамис писа, че сега Републиканската партия е заложник на собствения си проект. Изявленията на Тръмп за мексиканците са морално укорителни и повдигат въпроси за разсъдъка му, посочи Шамис. Но те се харесаха на много от най-твърдите привърженици на републиканците, които са бели, консервативни, бедни и ксенофоби.

"Те твърдо вярват, че тези мургави католически имигранти, които говорят само испански, са причина за бедността им."

Щом Тръмп и други републиканци се възползват от тези предразсъдъци, това значи, че ще изгубят изборите, каза Шамис.

"Следващите избори - повече от всички останали досега, ще бъдат имигрантски избори", добави той.

Консервативният лондонски седмичник "Спектейтър" нарече Тръмп "смахнат милиардер с уста по-голяма от банковата му сметка". Фактът, че води в надпреварата, е сериозна присъда срещу американския политически процес, коментира Тим Станли.

Но той вероятно дължи сегашната си позиция просто на това, че е известен, и до края на лятото славата му ще отшуми. "Републиканските избиратели са много по-рационални в сравнение с това, което показват числата от сондажите", писа Станли.

Гневни шотландци

В Шотландия някои се изказаха гневно за Тръмп. В миналото той е спорил с шотландския националистически лидер Алекс Салмънд, а в четвъртък нарече възможността за втори референдум за независимост след състоялия се през септември миналата година "нелепа". "Глазгоу хералд" писа, че изявленията му за мексиканците поставят в риск статута на неговия курорт Търнбъри на традиционен домакин на престижния Открит шампионат по голф, тъй като организаторите се притесняват, че може да накърнят авторитета на състезанието.

"Колкото повече научаваме за този алчен грубиян расист, толкова повече се срамуваме, че му позволяваме да установи въобще присъствие в Шотландия", заяви Патрик Харви, лидер на шотландската Зелена партия и член на шотландския парламент, пред "Глазгоу хералд".

В Германия "Зюддойче цайтунг" нарече Тръмп "кресльо".

"Тръмп се държи като егоманиак. Той търси внимание. Прави расистки коментари. И допуска ужасни грешки, като например подигравките с ветерана Джон Маккейн."

Вестникът с голям тираж "Билд" публикува списък с "най-налудничавите" изявления на Тръмп и също го порица за критиките му срещу Маккейн, сенатор републиканец, прекарал години като военнопленник през Виетнамската война.

"Строителният магнат предпочита да си трае за собствената "военна кариера", защото в нея няма нито следа от героизъм или патриотизъм", коментира "Билд".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят