Стремглав ръст на европейците, вземали кокаин

Стремглав ръст на европейците, вземали кокаин

Сериозно нараства броят на европейците, които са взели кокаин през последната година, сочи доклад за използването на наркотици на Европейската агенция за наркотиците. Според документа вече 4.5 млн. европейци са опитвали този вид дрога, което е с милион повече в сравнение с 2006 г., предаде ББС в четвъртък.

Два милиона европейци пък са смъркали наркотика през последния месец. Това е два пъти повече от опитвалите екстази в същия период от време.

Най-много кокаин се използва в Испания и Великобритания, но най-големият ръст на употребата му се отбелязва в Дания и Италия.

По данни на агенцията с 22 процента са нараснали молбите за помощ от страна на кокаиново зависимите, което е с три пъти повече от 1999 г. Мнозинството на заявките за лечение се държи от Испания и Холандия. Около 400 смъртни случая от употреба на кокаин са констатирани през 2005 г.

Канабисът остава най-разпространената дрога в Европа, но докладът посочва, че има тенденция за намаляване на използването му сред младите.

Европейската агенция за наркотиците изразява безпокойство, че стабилизирането или трайното общо подобрение, наблюдавано при употребата на хероин, е поставено под въпрос от увеличаването на производството на опиум в Афганистан.

Смъртните случаи в Европа, обяснени с употреба на наркотици, са стигнали рекордно високо равнище от 7-8 хиляди годишно и не намаляват, се посочва още в доклада.

Споделяне

Още от Свят