"Стрес-тест" и за европейските банки

Международният валутен фонд (МВФ) предложи на европейските банки да преминат стрес-тестове, аналогични на приключилите проверки в американската финансова система, предаде Франс прес във вторник. По думите на директора на европейското подразделение на МВФ Марек Белка тестовете трябва да се проведат от националните регулатори на страните членки на ЕС, а правилата им да се одобрят от Комитета на европейските банкови надзорни органи.

За разлика от САЩ обаче, европейският подход предвижда да се провери състоянието на сектора като цяло, а не на отделните му представители. Така щяло да се покаже цялостното състояние на системата, смятат министрите

Изпитанията на банковата система ще бъдат направени до есента, като тогава ще стане ясно дали трезорите са достатъчно добре капитализирани.

По преценки на анализатори на Международния валутен фонд европейските банки имат огромна нужда от привличане на капитал, като според някои оценки тя възлиза на около 1 трилиона долара. До момента финансовите институции си били осигурили едва 40 на сто от нужните средства, смятат от МВФ.

Стрес-тестовете в САЩ показаха, че 10 водещи банки имат нужда от допълнителен капитал в размер 74.6 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес