Стрес-тестовете на гръцките банки се отлагат с месец

МВФ, Европейската комисия и Европейската Централна банка се съгласиха да отложат стрес-тестовете за гръцките банки с месец, до края на октомври, съобщава "Файненшъл таймс" в понеделник. По този начин международните финансови институции ще позволят на банките да публикуват отчетите си за деветмесечието, а най-голямата банка в Гърция – "Национална банка на Гърция" (National Bank of Greece) – да привлече капитал в размер на 1.7 милиарда евро.

Най-големите банки в Европа минаха на стрес-тестове през юли. Повечето от тях се представиха успешно, независимо, че самата процедура бе разкритикувана за твърде меките изисквания, поставени пред кредитните институции.

На 21 септември Гърция пуска на пазара поредна емисия правителствени облигации. Успехът на тази емисия трябва да покаже доколко инвеститорите вярват на "тройката" (МВФ, ЕК и ЕЦБ). Миналата седмица гръцкото правителство съумя да реализира на пазара задължение в размер на милиард евро.

Макар че търсенето на гръцки книжа е доста голямо, което позволява на страната да се надява на успешно рефинансиране, процентните ставки по облигациите са на твърде високи нива. Доходността за инвеститорите на 10-годишните гръцки книжа е 11.54% годишно, докато миналата година доходността на аналогични книжа беше 4.5%.

Слуховете за възможен държавен банкрут на Гърция се разпространиха през есента на 2009 г. заради прекомерно високия дълг на страната, превишаващ 120% от БВП, а също и заради огромния бюджетен дефицит. През май т.г. страните от ЕС и МВФ договориха за финансов пакет в помощ на Гърция, както и за други страни от еврозоната, изпаднали в затруднения.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?