Стресът - основна причина за заболяванията на работещите в страните от ЕС

Стресът е основната причина за заболяванията на служителите в ЕС и за отсъствието им от работното място, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА в понеделник.

Еврокомисарят по заетостта, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор подкрепи началото на кампанията на Европейската агенция за безопасни и здравословни работни места. Цел на кампанията е да разясни психологическите, физическите и обществените опасности, породени от стреса на работното място.

Андор отбеляза, че наред с останалите отрицателни въздействия, стресът сред работниците води до по-слабите резултати на европейските предприятия. Той призова работодателите и служителите да обединят усилията си за постигането на по-добра среда, щадяща психиката.

ЕК отбелязва, че стресираните служители се концентрират по-трудно, правят повече грешки и по-често стават жертва на злополуки при работа. Продължителният работен стрес често води до значителни здравословни проблеми - със сърцето и мускулатурата, което се отразява в по-честото излизане в болнични.

Кампанията цели да убеди работниците и работодателите да създадат такава среда, в която всеки се чувства оценен и където културата на работната среда е по-положителна, за да може да нарасне производителността.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?