Строежът на 30 голф игрища вкаран и в Стратегията за туризма

Строежът на 30 голф игрища вкаран и в Стратегията за туризма

Лансираната от регионалния министър Асен Гагаузов идея държавата да дава терени на голф инвеститори, която срещна бурната съпротива на еколози и граждани и беше временно замразена от премиера Сергей Станишев, бавно върви към реализация.

В четвъртък, с една година закъснение заради очакваната положителна оценка от екологичното министерство, правителството одобри Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2009 – 2013 г. Тя задава основните насоки за развитие на сектора у нас в следващите пет години, като специално място в нея е отделено на голф туризма.

Според документа, на България са ѝ нужни 30 голф игрища, които ще направят страната рай за богатите туристи и целогодишна дестинация, а не само място за ски през зимата и море през лятото. Строителството им трябва да се осъществи чрез публично-частни партньорства, които да се стимулират от държавата.

В стратегията се описват местата, най-подходящи за строеж на голф комплекси – Боровец - Самоков (два-три), Балчик – Каварна (един-два); Поморие (два-три); Созопол (два-три); Банско (един-два); Пампорово (два-три).

Насоките, залегнали вече в стратегията, са подготвени от екип, оглавяван от регионалния министър Асен Гагаузов и министъра на екологията Джевджет Чакъров. Работната група написа документа по препоръка на Станишев, който спря одобреното миналата година от правителството решение за създаване на държавна компания "Голф развитие", поради явния лобистки натиск. Малко след публикуването му, Гагаузов заяви, че се обмислят облекчения за инвеститорите в голф комплекси, като например проектите за такива съоръжения да получават Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по съкратена процедура и сегашният шестмесечен срок да бъде намален. Екосдружения определиха предложението като "пълен абсурд", защото строителството на голф игрище е едно от най-пагубните за природата.

Сега в стратегията се отчита, че "при построяването на голф игрищата, сградите и съоръженията, необходими за експлоатацията на обектите, се увреждат почвите, изсича се определената по проект дървесна и храстова растителност, променя се облика на териториите."

Преди да се премине към приемането на конкретни мерки, за да се стимулира изграждането на голф комплекси, трябва да се изготви продуктова стратегия за развитието на голф туризма, която да мине на процедура по ОВОС и да се одобри от правителството. В момента такива стратегии са изготвени за еко и селския туризъм, подготвят се и за винения, кулинарния, културния и т.н., обясни пред Mediapool Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ).

Изпълнението на заложените в националната стратегия мерки ще доведе до нарастване на приходите от туризъм до 7.9 млрд. евро през 2013 г., смятат от правителството.

За сравнение през 2008 г. те са 2.6 млрд. евро. Очаква се след пет години един турист да харчи на ден у нас по 108 евро, докато през м. г. той е изразходвал по 58 евро.

Финансирането на заложените в стратегията мерки и дейности ще се реализират със средства от републиканския бюджет, бюджета на общините, оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., туристическите сдружения, собствен финансов ресурс на лицата, извършващи туристическа дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес