Строежът на "Белене" с ядрен лиценз до края на 2019 г.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" получи право да работи още десет години

Шефът на ядрения регулатор Лъчезар Костов връчва лиценза на директора на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов

Руският проект за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да получи до края на 2019 г., най-късно в началото на 2020 г., лиценз от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), който да отразява и промените в европейското законодателство в тази сфера. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник, след като председателят на ядрения регулатора Лъчезар Костов връчи на шефа на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов новото десетгодишно разрешение за работа на VІ блок.

За подновената процедура по лицензирането на ядрения проект Петкова съобщи през април. Тогава тя припомни как проектът бе пред одобряване от АЯР, но това не се случи заради решението на правителството и парламента АЕЦ "Белене" да се спре заради липсата на пари. Сега той отново е на дневен ред и върви процедура по избор на стратегически инвеститор в довършването на проекта, в който държавната "Национална електрическа компания" е вложила над 3 млрд. лв. и са налице два от реакторите. Наличието на този лиценз се очаква да повиши размера на вече наличните активи за ядрената централа, което на свой ред да даде основание на държавата да претендира за по-голям дял в бъдещата проектна компания за атомната централа.

Сега Петкова отново акцентира върху това, че получаването на ядрен лиценз за проекта ще даде предимство на правителството в преговорите за структурирането на проектната компания за АЕЦ "Белене".

Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз за планираната нова ядрена мощност..

"Той ще бъде предимство и за потенциалните стратегически инвеститори, тъй като те пък ще имат цялата информация във връзка с проекта, тоест ще бъде ясно какво точно трябва да бъде реализирано, за да могат и те да направят своите финансови модели и със своите съответно оферти за този проект", каза още Петкова.

Съгласно процедурата за инвеститор в АЕЦ "Белене" до края на ноември подадените 13 заявления трябва да бъдат оценени от специално назначена комисия и тя да излезе с къса листа на предпочетените стратегически инвеститори. Тя трябва да бъде представена и одобрена от парламента, преди те да бъдат поканени за преговори.

Като най-сериозни кандидати да участват в проекта се считат руската държавна корпорация "Росатом", Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация и Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC). Стана ясно дори, че е възможно да се сформира международен консорциум между тях. За това съобщиха преди две седмици премиерът Бойко Борисов и руският министър на промишлеността и търговия Денис Мантуров. По думите им вече се водят такива преговори.

Сега от "Росатом" потвърдиха готовността си за сътрудничество и с други компании за осъществяването на АЕЦ "Белене".

"Наясно сме, че подобен голям и труден проект не може да бъде осъществен само от една компания. "Росатом" има голям опит при работата с международни партньори в рамките на различни проекти и с глобални компании, и с местни играчи", коментира във вторник директорът на руската държавна ядрена корпорация за Централна и Източна Европа Сергей Маргелов, който присъстваше на церемонията за лиценза за АЕЦ "Козлодуй", тъй като "Росатом" участваше в модернизацията на двата работещи реактора, за да може да бъде удължен животът им.

"Дори модернизацията на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" я осъществяваме в консорциум с международни фирми... Ако в рамките на преговорите за АЕЦ "Белене" бъде сформиран подобен консорциум и при подаване на заявката това бъде разгледано и одобрено от българската страна, ние сме готови да осъществим проекта по този начин", каза Маргелов.

Полученият сега лиценз позволява на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" да работи още десет години, след това отново може да кандидатства за такъв, тъй като по думите на "Росатом" сега извършената модернизация прибавя минимум 30 години живот.

Рехабилитацията на VІ блок, за да получи нов лиценз, започна през 2012 г. Малко преди това същото бе предприето и за V блок, чието разрешително изтичаше през ноември 2017 г.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов заяви, че за подновяването на лиценза на VІ блок са били изпълнени над 200 мерки.

"Общата сума по програмата за удължаване живота на двата блока възлиза на 292 млн. лв.“, заяви Теменужка Петкова и припомни, че тя е финансирана изцяло със собствени средства на ядрения оператор. Сумата е многократно по-малка от първоначално обявените от "Росатом" между 500 и 600 млн. евро за изпълнение на всички мерки, за да отговарят двата реактора на всички изисквания за работа.

Енергийният министър коментира, че рекордната печалбата на АЕЦ "Козлодуй" от 167 млн. лева за миналата година дава допълнително уверение за отличното финансово състояние на централата. За първите осем месеца на тази година нетната печалба на АЕЦ "Козлодуй“ надхвърля 270 млн. лв., допълни тя.

Петкова заяви още, че "днес е един хубав ден за българската енергетика и българската икономика", тъй като АЕЦ "Козлодуй" предоставя чиста енергия на достъпни цени. Издаването на лицензията доказва, че АЕЦ "Козлодуй" работи при спазването на най-високите стандарти за сигурност и безопасност и може да се сравнява с най-сигурните ядрени централи, посочи още тя.

VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" започва да подава електроенергия в мрежата на страната на 2 август 1991 г. В момента блокът е в годишен планов ремонт. До спирането му за подмяна на свежото горива и рехабилитация на 22 септември, реакторът е произвел общо 174 853 772 МВтч електроенергия и е спестил изхвърлянето на 207 733 115 тона емисии въглероден двуокис в атмосферата.

тест под снимка Шефът на ядрения регулатор Лъчезар Костов връчва лиценза на директора на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, сн. АЕЦ "Козлодуй"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес