Строежът на депото за отпадъци в Ботевград върви предсрочно

Строежът на регионалното депо за отпадъци в Ботевград върви с година предсрочно, установила проверка на министъра на околната среда и водите Нона Караджова в петък.

Тя е инспектирала изграждането на първата клетка на регионалното депо и на вътрешната инфраструктура, съобщиха от екоминистерството. В момента се полага изолационно покритие на дъното на скатовете на клетката, което ще предотврати свличането на земни маси и ще спомага за по-лесно оттичане на инфилтрираните води. В напреднала фаза е и изграждането на станцията за пречистване на събрания инфилтрат, след което пречистените води ще бъдат използвани за оросяване на депото. Тези две мерки ще осигурят три пъти по-голяма сигурност за опазване на почвата от замърсяване, посочват от ведомството.

Караджова е посетила и старото сметище, които ще се рекултивира и до него чрез публично-частно партньорство ще се строи регионален център за рециклиране. Там ще могат да се предават и да се съхраняват временно опасни отпадъци от бита и едрогабаритни отпадъци. на площадката ще има и инсталации за сепариране и за компостиране на сметта.

По думите на екоминистъра така 80 % от общото постъпилото количество отпадъци ще се насочва за рециклиране и преработка и само 20 % ще отива на депото. "По този начин най-малко двойно ще бъде удължен животът на това депо, ще се спестят първични ресурси, пари и ще имаме една по-чиста околна среда”, коментира Караджова.

Бъдещото депо се очаква да започне да приема през 2013 г. отпадъците на 56 хил. души от общините Ботевград, Правец и Етрополе. Съоръжението струва 14.4 млн. лв. То е първото финансирано по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.” от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства.

В изпълнение са 5 проекта на регионите Ботевград, Бургас, Видин, Перник и Столична община на обща стойност близо 350 милиона лева. Общо 14 проекта са в оценка, а 4 от общините са на етап разработване на проектни предложения, допълват от МОСВ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?