Строежът на Дунав мост II поскъпва с близо 26 млн. евро

Строежът на Дунав мост II поскъпва с 25.77 млн. евро, съобщи транспортният министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол в петък. Испанският строител “ФСС” претендираше за 40 млн. евро заради забавяне на строителството по вина на държавата, но след преговори сумата е намалена до близо 26 млн. евро.

Според актуализирания план на строителя мостът ще е готов на 29 ноември, съобщи още Московски. Съоръжението трябваше да е готово до края на 2010 г., когато изтече програма ИСПА, но след молбите на България и Румъния ЕК се съгласи да удължи срока на европейското финансиране с две години.

Според Московски забавянето на проекта се дължи на неговата сложност, на изменения в националните законодателства на България и на Румъния при присъединяването ни към ЕС, съчетани с неблагоприятни инженерно-геоложки условия.

Поради тези непредвидени обстоятелства дължимите разходи на изпълнителя ще бъдат 25 772 000 евро, каза Московски. За да се изплатят те, двете страни (възложител и изпълнител) следва да подпишат съответния документ, обясни министър Московски. Той добави, че при подписването на документа увеличената договорена цена ще възлезе на 131 205 549 евро, включваща увеличението от 31.26% от първоначално договорената цена.

Досега договорените средства са позволили усвояването на само 56 млн. евро от максималните 70 млн. евро от помощта по програмата ИСПА. С подписване на искания документ ще могат да бъдат усвоени допълнително 8 млн. евро съгласно процента за съфинансиране от помощта, съобщи още министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?