Строежът на финската АЕЦ с руско участие отново се отлага

Строежът на финската АЕЦ с руско участие отново се отлага

Стартът на строителството на АЕЦ "Ханхикиви" във Финландия, в което участва Русия, отново се забавя. Това е още един удар по проекта, който е преследван от проблеми, съобщи вестник "Файненшъл таймс".

"Феновиома", финският оператор на новата ядрена централа, заяви, че очаква да получи лиценз за строежа от местния регулатор през 2019 г., което е с година по-късно от планирания срок. Компанията отказа да обяви дали това ще се отрази върху срока за въвеждане на ядрените реактори в експлоатация, прогнозиран за 2024 г. Съобщава се само, че дружеството ще обсъди въпроса тази есен с руския концерн "Росатом", по чийто проект ще се строи централата. "Росатом" също така е мажоритарен акционер с 34 на сто от проекта, в който участват три фински компания, сред които и държавната "Фортум".

"Винаги е разочароващо, когато е необходимо допълнително време, но забавянето е свързано в голяма степан с документацията за съответствие с финските норми", каза проектният директор на "Феновиома" Мина Форстрьом пред ФТ.

Изданието припомня, че според първоначалните планове строежът на атомната централа трябваше да започне през 2012 г. Цената на мощността е около 6-7 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес