Строежът на газопровода “Набуко” се ускорява

Строежът на газопровода “Набуко” се ускорява

Споразумение за ускоряване на търговската, регулаторната и законодателната дейност по изграждането на газопровода “Набуко”, подписаха във Виена в понеделник еврокомисарят за енергетиката Андрис Пиебалгс и енергийните министри на страните, участващи в проекта, който ще транспортира към Европейския съюз (ЕС) ирански и каспийски газ през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия. Това предаде финансовата агенция на Франс прес AFX.

Пиебалгс посочи, че Европейската комисия активно напътства инвестициите в

газопреносни съоръжения и се надява да бъде в помощ за разрешаването на технически и търговски въпроси, тъй като синьото гориво е ключово за европейската икономика. За австрийския икономически министър Мартин Бартенщайн “Набуко” не е в конкуренция с Южно-европейския газопровод, за който “Газпром” и унгарската МОЛ неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество.

Проектът Набуко е на стойност 5,8 млрд. долара. Окончателното решение за започване на строителството на тръбопровода се очаква през 2007 г., а завършването на проекта се очаква през 2011 година. До 2015 г. тръбопроводът ще осигури доставката на 30 млрд. куб. м природен газ за Европа. Прогнозите са до 2025 г. 10-15 на сто от газовите доставки за Евросъюза  да идват чрез “Набуко”.

До 2025 г. ЕС ще се нуждае годишно от 250-300 млрд. куб. метра газ, а в края на април руският газов гигант “Газпром”, който държи около 70 на сто от европейските газови доставки, заплаши, че пренасочи природния си газ си към други пазари, освен европейския.

Споделяне

Още от Бизнес