Строежът на газопровода ТАНАП ще излезе 6-7 млрд. долара

Строителството на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който трябва да доставя природен газ от Азербайджан през Турция до Гърция или България, ще струва 6-7 млрд. долара. Това съобщи руската агенция РИА Новости, цитирайки документи на държавната нефтена компания на Азербайджан СОКАР. Тя участва с 80 на сто в проекта, а останалият дял е на турската БОТАШ.

Според предишни прогнози проектът се оценяваше на 5 млрд. долара. Във вторник шефът на чуждестранните инвестиции на СОКАР Вагиф Алиев зави, че до края на май ще бъде подписано споразумение между Азербайджан и Турция за строежа на тръбопровода. В момента се прави екологична оценка на проекта и анализ за неговата икономическа ефективност.

Планира се капацитетът на тръбата да е 16 млрд. куб. м и тя да бъде въведена в експлоатация през 2017 г. ТАНАП се счита за конкурент на европейския проект за газопровода "Набуко" и руския "Южен поток". Възможно е обаче "Набуко" в съкратен вариант да стане продължение на ТАНАП.

Алиев обяви и прогнозите за ръст на добива на нефт и газ в Азербайджан. Според тях до 2015 г. производството на петрол ще се увеличи до 50-55 млн. тона годишно, а на природния газ – до 30 млрд. куб. м при сегашен добив от 26 млрд. куб. м. До 2030 г. пък добивът на синьото гориво ще надхвърли 50 млрд. куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?