Строежът на газопровода ТАНАП ще излезе 6-7 млрд. долара

Строителството на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който трябва да доставя природен газ от Азербайджан през Турция до Гърция или България, ще струва 6-7 млрд. долара. Това съобщи руската агенция РИА Новости, цитирайки документи на държавната нефтена компания на Азербайджан СОКАР. Тя участва с 80 на сто в проекта, а останалият дял е на турската БОТАШ.

Според предишни прогнози проектът се оценяваше на 5 млрд. долара. Във вторник шефът на чуждестранните инвестиции на СОКАР Вагиф Алиев зави, че до края на май ще бъде подписано споразумение между Азербайджан и Турция за строежа на тръбопровода. В момента се прави екологична оценка на проекта и анализ за неговата икономическа ефективност.

Планира се капацитетът на тръбата да е 16 млрд. куб. м и тя да бъде въведена в експлоатация през 2017 г. ТАНАП се счита за конкурент на европейския проект за газопровода "Набуко" и руския "Южен поток". Възможно е обаче "Набуко" в съкратен вариант да стане продължение на ТАНАП.

Алиев обяви и прогнозите за ръст на добива на нефт и газ в Азербайджан. Според тях до 2015 г. производството на петрол ще се увеличи до 50-55 млн. тона годишно, а на природния газ – до 30 млрд. куб. м при сегашен добив от 26 млрд. куб. м. До 2030 г. пък добивът на синьото гориво ще надхвърли 50 млрд. куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес