Строежът на газовата връзка с Гърция започва в началото на 2018 г.

Баку потвърди доставката на милиард куб. м газ през нея и прояви интерес към хъба "Балкан"

Строежът на газовата връзка с Гърция започва в началото на 2018 г.

Интензивно се подготвят документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод между България и Гърция, така че в началото на 2018 г. строителството на връзката да започне. Това заяви служебният енергиен министър Николай Павлов по време на среща в Баку с енергийния министър на Азербайджан Натиг Алиев, цитиран от пресцентъра на ведомството му в сряда.

Той е на двудневно посещение в Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г. Българската делегация включва и изпълнителните директори на "Булгарския енергиен холдинг" и дъщерните му "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз".

Реализацията на интерконектора с Гърция е ключова за изпълнението на подписания преди години договор от "Булгаргаз" за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ от каспийското находище "Шах Дениз II" от 2019 г.

Павлов е уверил Алиев, че този проект е много важен за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, а азерският енергиен министър на свой ред е потвърдил, че България ще получи договорените количества каспийски газ.

Най-вероятно обявяването на търга за изпълнител на газовата връзка ще бъде обявен след приключването и на допълнителния пазарен тест за запълване на остатъчния капацитета на газопровода от Комотини до Стара Загора. След като през декември 2016 г. проектната компания, реализираща интерконектора – "Ай Си Джи Би", получи пет оферти за близо 60 процента от мощността на тръбата, до април се очаква да стане ясно дали ще се намерят доставчици за останалите обеми до капацитета от 3 млрд. куб. м годишно. На практика една трета от обема е резервиран от "Булгаргаз" именно с азерския газ. Запълняемостта на тръбата е важна за финансовите условия, при които акционерите в проектната компания ще получат заеми за реализацията на строежа.

Проектът получи още през 2009 г. 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване”. Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. В момента се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за връзката от структурните и инвестиционните фондове на ЕС, посочиха от енергийното ведомство в сряда.

Надеждите са проектът, чиято стойност се изчислява на общо 220 млн. евро, да получи допълнителни 35 млн. евро от Европейската комисия, след като бе включен в ревизирания списък с приоритетните енергийни проекта на Брюксел. Дали парите ще бъдат предоставени трябва да стане ясно в следващите месеци.

Така търгът за изпълнител на строежа може да бъде обявен през лятото.

Министър Павлов информирал Алиев, че в края на миналата година след интензивни преговори на Министерството на енергетиката, "Булгаргаз” и БЕХ, като акционер в проектната компания "Ай Си Джи Би" са успели да убедят "Азербайджан Газ Съплай Къмпъни" (Azerbaijan Gas Supply Company – AGSC) в необратимостта и ангажираността на българската държава за изграждане на газопровода в планираните срокове.

Павлов е коментирал още възможността София и Баку да си сътрудничат при реализацията на проекта за изграждане на газоразпределителен център край Варна, чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия и газовият хъб "Балкан" е включен в списъка с проекти от общ интерес.

Българския министър е покани компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D-сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен”.

"Източниците на газ в Азербайджан са реални. Възможностите за увеличаване на добива също са реални. Мисля, че ние ще се заинтересуваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Ние сме готови да участваме. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище”, заявил азерският енергиен министър. Той изрази увереността си, че газовата връзка с Гърция ще бъде изграден в срок.

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор”, подчертал още Натиг Алиев. По думите му проектът за изграждане на регионален газов хъб "Балкан” в България е "много интересен". Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например Румъния, допълнил той.

Министрите Николай Павлов и Натиг Алиев се обединили около идеята в скоро време да организират двустранна среща България – Азербайджан за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сектора на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?