Строежът на голф селище край Балчик одобрен

Висшият екологичен съвет ще предложи на министъра на околната среда и водите да одобри строежа на голф селище "Панорамика" край Балчик, съобщиха в петък от ековедомството.

Инвестиционното предложение на "3 Г" ООД, София, се отнася за 986 декара в землището на град Балчик. Проектът е бил съобразен с препоръките, направени в доклада за оценката на въздействието върху околната среда и от експерт-орнитолог, както и с резултатите от общественото обсъждане, проведено в община Балчик.

Реализацията на обекта няма да доведе до значителни вредни въздействия върху хората и околната среда, преценили са експертите от екосъвета. Според тях територията, на която ще се строи, е изгубила до голяма степен своето естествено биологично разнообразие. Голф селището няма да навреди на миграционните трасета или на живота на птиците там. Биоразнообразите в региона ще се запази. Дори изграждането на два водоема на територията на обекта ще осигури подобряване на екологичните условия за размножаване на пет вида земноводни, три от които са обявени като защитени, смятат в екоминистерството.

Общо 33 условия са поставен за следващите фази на проектиране, строителство и експлоатация. Те са задължителни за инвеститора и изпълнението им ще се осигури съобразяване с изискванията на нормативната уредба по околна среда, допълват от МОСВ.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?