Строежът на “Хемус” може да бъде замразен заради археология по трасето

Регионалното и силовото министерство ще проверяват пътни фирми за нарушения

Министър Лиляна Павлова на посещение в Шумен, Сн: БГНЕС

Изграждането на отсечката от магистрала “Хемус” от Шумен до Белокопитово (8 км) може да бъде замразено заради археологическите разкопки в района на терена. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на посещение в Шумен.

 

В началото на януари шуменските археолози поискаха от премиера Бойко Борисов 350 хиляди лева, за да ускорят разкопките на откритите през есента на 2011 г. селища от различни епохи в отсечката от магистралата. “Имате ги”, заяви тогава премиерът. Археолозите обаче изпратили план-сметки за работата си до пътната агенция на стойност 423 хиляди лева.

 

"Както знаете километрите са много лимитиран участък. Ние сме поканили археолозите да дойдат в Агенция “Пътна инфраструктура” да обосноват своето искане за тази сериозна сума", каза Павлова. Първата копка на отсечката бе направена през юли 2011 г., а правителството отпусна за обекта 38 млн. лева без ДДС от държавния бюджет.

“Въпреки всичко аз още веднъж потвърждавам ние сме готови да финансираме и да направим всичко необходимо, за да дадем възможност да се направят всички предварителни проучвания, тъй като сумата, за която говорим, тя е само за предварителни проучвания. Ако се окаже обаче, че тази сума е недостатъчна или че са необходими по-задълбочени проучвания, ние сме в готовност, както заявихме и тогава, да преустановим работата, строителните дейности по обекта, за да може да се направи проучване по начин, по който да защитим всяка една археологическа находка ако има такава на този терен”, каза Павлова, цитирана от "Фокус".

 

Проблем с археологията се появи и магистрала “Струма”, чийто строеж е с променени графици заради три обекта, които се оказаха в обхвата на трасето. Все още не се знае колко пари ще поискат археолозите за разкопки и консервация, но поставеният от тях срок да свършат работата си за няколко месеца вбеси Бойко Борисов. На посещение на терена през януари той нареди на научните работници да си облекат ватенки, да си вземат калорифери и да започнат работа веднага. “Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това, че хладно ви било", ядоса се тогава премиерът.

 

МВР и регионалното министерство почват проверки на пътните фирми

 

Министър Павлова коментира в Шумен и проблема със зимното почистване.

 

"Има фирми, които един път са избрани след тръжна процедура да почистват републиканските пътища, а по-късно вече почистват и общинските, и съответно техниката, която се декларира, не е достатъчна и не отговаря на договора, тъй като тя е една и съща", каза Павлова.

 

Тя обясни, че вече има заповед и са започнали съвместни проверки с МВР. "Всички тези фирми, независимо дали са за общински или републикански пътища, ще бъдат санкционирани и ще трябва да изберат в крайна сметка кои пътища ще почистват, така че да отговарят на изискването за достатъчна техника", заяви министър Павлова, но не уточни дали ще се стигне до едностранно разваляне на договори.

 

По повод изчерпаните средства на общините за зимно почистване Павлова каза, че пътната агенция е готова да окаже техническа помощ на местните власти, а с финансовото министерство се водят разговори разходите да са за сметка на държавния бюджет.

 

МРРБ ще помага и на населените места за пострадалите от лошото време черноморски плажове. Тепърва обаче предстои проверка къде е нужна помощ. "Ние от наша страна ще направим проверка на плажовете преди сезона, за да преценим и осигурим възможността максимално да имаме плажни ивици. Трябва да се види по договорни отношение докъде са задълженията на концесионера и там, където е необходима намесата на държавата, тя ще бъде направена", обеща министър Лиляна Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?