Строежът на "Хемус“ може да тръгне през лятото на 2015 г.

Строежът на "Хемус“ може да тръгне през лятото на 2015 г.

Строителството на магистрала "Хемус“ от София до Варна може да започне най-рано през лятото на 2015 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

В петък министърът на транспорта Данаил Папазов и изпълнителният директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти“ Асен Антов са подписали договора за безвъзмездна финансова помощ за 5.24 млн. лв. Средствата са за подготовката на необходимите документи, за да може да започне строителството на "Хемус“. Парите се осигуряват от оперативна програма "Транспорт“.

План графикът е предпроектни проучвания за трасето да бъдат направени до март 2014 г. До октомври следващата година трябва да е готов и докладът по оценка въздействието на околната среда, както и доклада от предварителните археологически проучвания.

Крайният срок за изготвянето на идейния проект на магистралата е април 2015 г. Едва след като той е готов може да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител, ако магистралата се строи на инженеринг – проектиране и строител.

Публикуваният график показва, че има закъснение в подготовката за изграждането на "Хемус“. Намеренията на ГЕРБ бяха още през 2014 г. да има готов проект и да започне изграждането на магистралата.

Подготовка на предпроектни проучвания за доизграждане на магистрала "Хемус" ще бъде направено от обединение „ИНФРА-МИСТ-ДОПРАВОПРОЕКТ“. То спечели поръчката с цена от 4.22 млн. лв., като срокът за изпълнение на договора е 10 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес