Строежът на иранската АЕЦ “Бушер” може да се забави

Заради забавяне на плащанията от Иран за строежа на АЕЦ “Бушер” графикът на изграждането ѝ може да бъде коригиран, съобщи РИА Новости в понеделник. Според документи, с които изданието разполага, през януари иранската страна е платила на руския изпълнител на проекта “Атомстройекспорт” с 25 на сто по-малко от планираното финансиране.

Както отбелязва изданието, в протокола от 26 септември 2006 г. с възложителя е уговорено, че спазването на срока за въвеждането на първия енергоблок е възможно само при спазване на финансирането на проекта, считано от 11 октомври 2006 г.

Плащането през четвъртото тримесечие на 2006 г. представлявало 60 процента от необходимото, а през  януари 2007 г. са получени с 25 на сто по-малко от предвидените средства,  посочва изданието.

През януари иранската централна банка ИРИ е предложила да преобразува разчетите по контракта от долари в евро. Коментирайки ситуацията, руски финансов експерт заявил пред РИА Новости, че изхождайки от договора и нормите на руското законодателство, такава промяна не е възможна без парафиране на допълнително споразумение между двете страни.

По-рано началникът на управлението на “Атомстройекспорт” в АЕЦ “Бушер”  Владимир Павлов заяви, че графикът на строителството на централата може да бъде коригиран. “Очевидно е, че проблемът, възникнал от иранска страна, ще повлияе на графика на строежа на централата, каза Павлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес