Заради недостига на дарения и скъпите проекти

Строежът на къщи в с. Бисер продължава с пари от бюджета

Засега Перник взима от хазната 2.7 млн. лв. заради труса вместо исканите над 11 млн.

Строежът на къщи в с. Бисер продължава с пари от бюджета

Строежът на сравнително луксозните нови къщи за пострадалите от наводненото през февруари с. Бисер продължава с пари от бюджета, тъй като средствата от дарения няма да стигнат за всичките 56 постройки. Това стана ясно след заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, която разпредели в събота 9.5 млн. лева за общините, пострадали от земетресенията през май и от проливните дъждове.

За районите, засегнати от наводненията, са отпуснати 4.6 милиона лева, като само за село Бисер от държавата са осигурени 517 хиляди лева за построяването на 56 нови къщи, заедно със средствата, събрани от дарения, се казва в съобщение на Министерски съвет.

Както Mediapool писа парите от дарения за Бисер стигаха за малко над 20 къщи, чиято цена е около 75 хиляди лева. Отпуснатите 517 хил. са достатъчни за още около 7 къщи. От ГЕРБ още не са превели обещаното дарение от 1 млн. лева, тъй като в последствие обяви, че ще даде парите само срещу разписки за извършени дейности. Къщите се изграждат от “Балканстрой” и “Билд инвест”. Първите 10 трябва да са готови до юли.

Недоумение породи и избраният проект за ново жилище на хората от Бисер, чийто къщи бяха разрушени от наводнението през февруари. Къщата “Аврен 4 А, 108 кв.м.” е с 3 спални, 2 стаи, две бани и тоалетни, три тераси и една веранда, а експерти изчислиха че квадратен метър строителство излиза 350 евро.

От съобщението на Министерски съвет не става ясно за какво са предназначени останалите 4.1 млн. лева от парите за наводнени райони. Уточнено е само, че 1.5 милиона лева, са за укрепване на обществени сгради и съоръжения в различни райони на страната – не е ясно кои. Четиристотин хиляди лева са за изграждането на два хидравлични прага на река Въча, в района на помпена станция “Кричим-Устина”, пише в съобщението.

За покриване на щети, причинени от земетресението на 22 май, на общините Перник и Радомир се предоставят 3.3 милиона лева, от които 2.7 млн. лева за разплащане на извършените неотложни работи на обществени сгради в община Перник, е решила комисията, оглавявана от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

В началото на седмицата кметът на Перник Росица Янакиева каза, че в комисията са изпратени документите на над 120 общински обекта на обща стойност 11 288 735 лв. От тях 82 обекта са за неотложни аварийно-възстановителни работи.

Радомир ще получи за възстановяване на обществени сгради 148 хил. лв. Останалите 452 хиляди лева ще бъдат използвани за възстановяване на най-силно засегнатите жилища на граждани.

Областният управител на Перник е съобщил на заседанието на комисията, че премахването на опасни сгради и извозването на отпадъците ще се извърши безвъзмездно от частни фирми, уговорени от местни депутати. Представители на регионалното министерство и ДНСК пък са докладвали, че след проверки на сградите с докладвани щети в Радомир и Перник са открити пропуски и неточности в подадената документация. Исканите ремонтни дейности и суми за тях не са обосновани. В много от случаите се иска цялостен ремонт, без да е изяснено в какво състояние са били сградите преди земетресението и дали ремонтът не произтича от други обстоятелства.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане ще има ново заседание, веднага щом от община Перник предостави пълните пакети документи за всички обекти, за които са констатирани щети, причинени от земетресението, се казва с съобщението на МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?