Строежът на кръстовището на две нива при бул.”България” и “Гешов” тръгва през есента

Така ще изглежда кръстовището между бул."България" и бул."Гешов" след изграждането на второто ниво

Строителството на кръстовището на две нива при бул.”България” и “Акад. Иван Гешов” ще започне през есента и трябва да е готово до пролетта или лятото на 2014 г. След пускането му в експлоатация преминаването през него ще отнема най-много две минути. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Той представи проекта заедно със Сергей Стойков, директор на дирекция "Инфраструктурно строителство" в "Балканстрой", която ще изпълни обекта.

Стойността на съоръжението е 22.48 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 230 дни. Средствата са осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка.

Идейното транспортно-комуникационно решение предвижда вантова конструкция за второто ниво на кръговото съоръжение. Тя се държи на 12 въжета във вътрешния кръг, закачени на голяма колона в центъра на кръстовището и поддържана чрез други четири въжета, захванати за 4 колони на всеки от лъчите на кръстовището.

Централната колона ще е с диаметър 2.5 метра и ще стъпва в подлеза. По тази причина някои от помещенията там ще бъдат премахнати, посочи Сергей Стойков. По думите му целият подлез ще бъде използван като вестибюл за бъдещата станция на метрото от третата линия.

Движението по горното главно ниво на кръстовището ще е кръгово и в две ленти, като на долното ниво ще бъдат забранени левите завои, което ще позволи преминаването да става за две минути, каза Стойков. Двулентово ще е и движението на входовете и изходите към кръговото движение. 45 метра ще е вътрешния диаметър на кръга, външният ще е 65 метра.

Трамвайната спирка в района се запазва.

Светофарът и пешеходно преминаване при ул. "Урвич" се премахват и на тяхно място ще се направи пасарелка за преминаване. Под нея ще се намират т. нар. фиби, които ще позволяват на правото движение от бул."Цар Борис Трети" да влиза в локалите, а на идващите по ул. "Урвич" и "Георги Софийски" да се качат на рампите. Рампите започват веднага след пасарелката и отхапват 2 метра от зелените площи, където ще бъдат основите им.

Ще бъде направено всичко възможно, докато тече изграждането на съоръжението, движението през кръстовището да не бъде спирано дори за ден, обещаха от “Балканстрой”.

По време на строежа ще бъдат поставени шумоизолиращи прегради до двете жилищни сгради, които са най-близко до кръстовището за да може хората спокойно да работят и живеят докато тече строителството, обещаха изпълнителите.

Плановете са докато се подготвя работния проект и разрешителното за строеж да бъде направен ремонта на трамвай номер 7 по бул. "България", каза Любомир Христов.
Според него със завършването на кръговото движение от бул. "Възкресение" до Южния парк ще има свободно преминаване без спиране на светофари.

На въпрос, задаван от столичани не се ли пренася по този начин "тапата" по бул. "България" при кръстовището с ул. "Тодор Каблешков", Любомир Христов отговори, че този проект е включен в транспортната програма на общината за периода 2013 – 2016 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?