Строежът на магистрала “Черно море” ще продължи от Бургас

Строителството на 26 километра от магистрала “Черно море” от Бургас до Слънчев бряг ще приключи за три години, съобщи в понеделник изпълнителният директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев. Той участва в изнесеното заседание на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации в Приморско, посветено на състоянието на пътищата в Югоизточна България.

Според Веселин Георгиев строежът на магистралата, която трябва да свърже Бургас и Варна, ще започне още през следващата година. Според предварителните изчисления, този участък ще струва около 86 млн. евро.

Автомагистрала “Черно море” ще е с дължина около 102 км, от които досега са построени 8 километра от Варна до близкото село Приселци. Според предварителните изчисления, дострояването на магистралния път до Бургас ще струва около 317 млн. евро. Ако строителството този път започне, както съобщи изпълнителният директор на агенция “Пътища” Веселин Георгиев от юг на север, магистрала “Черно море” ще е поредната магистрала у нас, която ще е започната от двете страни и незавършена.

Заместник-областният управител на Бургас Георги Николчев поиска да се разшири пътната отсечка от Бургас до Несебър. На ден оттам преминават близо 24 хиляди автомобила, което я превръща в една от най-натоварените отсечки в страната, поясни Николчев.

На заседанието на парламентарната комисия в Приморско, кметовете от областта поискаха повече пари за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа. Директорът на агенция “Пътища” се ангажира още тази година да започне строителството на пътя между Царево и Ахтопол, който е един от най-проблемните по Южното Черноморие.

Следващото изнесено заседание на комисията, което ще е посветено на състоянието на републиканската мрежа в страната, ще е в Северозападна България, уточни председателят на парламентарната комисия Йордан Мирчев. Заседанието е планирано за втората половина на септември.

Споделяне

Още от Бизнес