Строежът на магистрала "Люлин" взе четвърта жертва

Строежът на магистрала "Люлин" взе четвърта жертва
Работник на автомагистрала "Люлин" е загинал при инцидент в понеделник около 12 ч. в района на село Големо Бучино, Пернишко. Това е четвъртата жертва на строежа, след като през април трима турски работници загубиха живота си при срутване на част от съоръжението.

Последният инцидент е станал докато работници са махали кофража на бетонна колона. Петдесет и девет годишният Борислав Пейчев е бил под колоната. Отгоре е изхвърчал чук и е паднал върху главата му. Мъжът е бил без предпазна каска и ударът е бил смъртоносен. Пейчев е починал на път за болницата, според съобщението на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Екип на Областната инспекция по труда разследва случая. До момента проверката е установила, че загиналият е бил на трудов договор към турския консорциум "Мапа Дженгиз", който изгражда магистралата и му е проведен инструктаж за безопасност.

От първоначалните данни става ясно, че за извършваната работа, при която има риск от падащи предмети, не са били предприети мерки за недопускане на хора в опасната зона и не са монтирани предупредителни знаци и табели. Това, че Пейчев е бил без каска, също е нарушение от страна на работодателя.

Проверката на Главна инспекция по труда след априлския инцидент на "Люлин" установи множество пропуски при спазването на правилата за безопасност на труда на строежа.

В последните две години магистралата е била проверявана 26 пъти от трудовите инспектори, открити са били 200 нарушения и са наложени глоби на турските компании за над 200 000 лева.

КНСБ призовава прокуратурата да се включи в спешните проверки на място на автомагистрала "Люлин" и да разследва обстоятелствата, при които е загинал работникът. "Категорично сме убедени, че мерките на превенция явно са недостатъчни, за да бъдат ограничени порочните практики на работодателя "Мапа Дженгиз”. Очевидно са необходими много по-строги санкции, които да респектират мениджмънта на фирмата, защото в случая става въпрос за отнети вече четири човешки живота, поради лоши условия на труд и липса на какъвто и да било контрол на работното място", заявиха от КНСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?