Строежът на магистрала "Струма" върви по график

Терзиева инспектира строежа на магистрала "Струма"

Строителството на магистрала "Струма" върви по график и ще бъде завършено в срок през март 2015 г. Това обеща регионалният министър Десислава Терзиева по време на инспекция на отсечката от Дупница до Благоевград.

Така тя се размина с министъра на транспорта Данаил Папазов, който миналата сряда на комисията по еврофондовете обяви, че новият срок за завършването на обекта е октомври 2015 г. Тогава Папазов не обясни на депутатите на какво се дължи разминаването му в сроковете с регионалния министър, не го направи и днес, въпреки че беше на инспекцията. 

Физическото изпълнение на обекта е около 20%, отчете министър Терзиева.

В момента по 37-километровото трасе работят едновременно археолози и строители. По две от проучваните 14 могили работата вече е приключила, но на другите обекти продължава. За проучванията държавата отпусна 4.7 млн. лв. 

Най-големият проблем е, че все още не са издадени всички разрешителни за строеж на магистралния участък. Терзиева не уточни кога ще се случи това.

В участъка трябва да бъдат изградени четири пътни възела - Дупница-Юг, Бобошево, Кочериново и Благоевград, както и два тунела. Единият с дължина от 350 метра е готов на половина, другият от 380 метра все още не е започнат.

Трябва да бъдат построени и 8 виадукта, като изграждането на един е в напреднала фаза. Заложено е и строителство на 3 подлеза и 6 надлеза, единият от който е предназначен специално за преминаването на мечки.

Строител на обекта е българо-италиански консорциум между "Пътстрой 92", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Импреза", който спечели обекта с цена от 360 млн. лв. с ДДС.

Участъкът от Сандански до ГКПП "Кулата" на магистрала "Струма" ще бъде завършен през октомври, обеща Терзиева. Първоначално 15-километровото трасе трябваше да е готово през март тази година. Забавянето стана заради необходимостта от преместване на електропроводи , газопроводи изместване на техническа инфраструктура. Строител на обекта е гръцката "Актор", която спечели търга с цена от 67 млн. лв. с ДДС.

"Работи се в края на лятото – началното на есента да стартират тръжните процедури за двата пътни участъка на последния лот на магистрала "Струма" между Благоевград и Сандански, като в момента се проектира идейното трасе и се подготвя тръжната документация", каза Терзиева. По думите ѝ 15-километровият тунел през Кресненското дефиле все още се проектира.

Срещу строителството на тунела се обявиха Камарата на строителите, Браншова камара "Пътища", Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност", Сдружение на пътните инженери и консултанти, Сдружение "Българска асоциация интелигентни транспортни системи" и Университетът по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) през април. Аргументите им са е, че е прекалено скъп и не щади природата. Според тях годишната поддръжка на съоръжението ще струва 50 млн. лв. на българските данъкоплатци, а природата ще пострада заради прокарването на 20 км обходни пътища за хекоптерните площадки и изискванията за безопасност. Допълнителен риск има, че се строи в сеизмичен район.

За строежа на тунела се обяви Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство. Според тях съоръжението е най-сигурното за сеизмичен район, какъвто е Кресненското дефиле, а строежът и поддръжката нямало да бъдат толкова скъпи.  

Плановете са цялата магистрала "Струма" да бъде готова и пусната в експлоатация през 2022 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?