Строежът на магистралата до Благоевград започва в сряда

Строителството на магистрала "Струма“ от Дупница до Благоевград започва в сряда, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура“.

 

Изпълнител на обекта е консорциум "Струма лот 2“, в който влизат италианската "Импреза“ и българските "ГБС Инфраструктурно строителство” и "Пътстрой – 92”. Изграждането на 37-километровата отсечка ще струва 358.72 млн. лв. с ДДС.

 

Строителният надзор ще осъществи от обединение "Струма – ПП“, в което участват "Пътинвестинженеринг” и "Пътпроект“. Договорът с тях е а 2.949 млн. лв. с ДДС.

 

Обектът се изгражда на инженеринг – проектиране и строителство, като срокът за построяване на магистралата е 22 месеца и изтича през ноември 2015 г.

 

Магистралният участък е на територията на областите Кюстендил и Благоевград. Предвидено е изграждането на четири пътни възела при Дупница-юг, Бобошево, Кочериново и Благоевград. Ще бъдат построени и два тунела с дължина до 500 м на всеки един от тях. Между магистралата и населените места ще се монтират шумозаглушителни прегради.

 

Общата дължина на магистрала "Струма” - от Даскалово до гръцката граница е 150 км. В момента е изградена отсечката до Дупница. Строи се и трасето от Сандански до гръцката граница. Най-дългия и труден участък от 65 км през Кресненското дефиле ще се изгражда през следващия програмен период 2014-2020 г., като прогнозната му стойност е около 1 млрд. евро.

 

Строителството на магистрала "Струма“ се финансира с пари по оперативна програма "Транспорт“. На изграждането ѝ държи Брюксел, защото магистралата е част от важен европейски коридор, който свързва пристанището в Солун с Централна и Западна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес