Строежът на метрото мести “Цариградско шосе“ догодина

Строежът на метрото мести “Цариградско шосе“ догодина
Част от “Цариградско шосе“ ще бъде изместена догодина заради изграждането на софийското метро, съобщи във вторник кметът на София Бойко Борисов, който направи първа копка на строежа на станция 19.

Булевардът ще бъде изместен в сегашните зелени площи при Интерекспо центъра, докато се строи метростанцията и подземния буферен паркинг под него.

Няма да има ограничения в платната за движение при временната организация на булеварда, а след приключването на строителните работи той отново ще бъде възстановен в стария си вид.

Срокът за приключване на трасето от "Младост 1" до бул. "Цариградско шосе" е 39 месеца. Реализацията на проекта струва 94 млн. евро, част от които са общински заем от Европейската инвестиционна банка.

Буферният паркинг до метростанцията ще е за 1500 автомобила, все още се обмисля схемата за таксуване на оставените там превозни средства. Предвижда се разписката за паркинг да важи като двупосочен билет за шофьора.

"Убеден съм, че мандатът ми ще се запомни със строежа на метрото", заяви при откриването Борисов. По думите му пред последните години са открити или са в процес на изграждане 14 км подземен релсов път. Той обеща на 15 септември да бъдат свързани двете сегашни отсечки от центъра към “Младост“ и към “Обеля“.

Междувременно той съобщи, че Софийската градска прокуратура е образувала пет досъдебни производства по повод на оценяването на земи за отчуждаване.

Те са участвали в оценяването на земята при метростанция "17" в "Младост 1". Делата са срещу оценителите и процесуалните представители Маргарита Костова, Десислава Нешева, Мария Недева, Йоланда Недева и Росен Пандев.

Преди три месеца от Столичната община обявиха, че за отчуждаването на парцел т около 780 кв.м. цената, според едни и същи оценители цената нараства от 159 000 до 1 081 800 лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?