По "груби" и "лаишки" сметки на спортния министър:

Строежът на национален стадион ще струва около 100 млн. евро

Строежът на национален стадион ще струва около 100 млн. евро

Строежът на нов национален стадион, с който България да кандидатсва за домакинство на мачове от Евро 2020 ще струва около 100 млн. евро. Това обяви във вторник спортният министър Мариана Георгиева, уточнявайки, че това са "груби" и "лаишки" сметки.

Държавното участие в строежа на стадиона, необходим за кандидатурата за домакинство на четири мача от европейското първенство по футбол през 2020 г., все още не е определено и зависи от планираното публично-частно партньорство.

"Кабинетът "Орешарски" пое отговорност да се пристъпи към изграждане на нов национален стадион по най-високите критерии на УЕФА. Той ще е с минимум 30 хиляди места и със съответното изграждане на инфраструктура. Все по-убедено ще работим за изпълнението на този ангажимент", заяви Георгиева.

България ще се конкурира с още 31 страни за 13 домакински квоти и трябва да подаде окончателната си кандидатура за Евро 2020 до 25 април догодина, а за момента остава неясно къде ще бъде построен стадионът.

"Ангажиментът за нов национален стадион не е скромен. Все още не са уточнени категорично детайлите за терена. Все още коментираме и формата на публично-частното партньорство, което все още е в заготовка. Не мога да си припиша пионерството да го съобщя. С оглед на това ще се парцелира ангажимента на държавата и като финансов ресурс", допълни министърът.

Идеята за строеж на нов национален стадион с поне 30 000 места, който да покрива всички изисквания на УЕФА , бе прокарана още при управлението на ГЕРБ. Тогава обаче така и не бе избрано място.

От думите на министър Георгиева стана ясно още, че планираният ремонт на Зимния дворец ще струва около 50 млн. лева. Георгиева добави и, че очаква доклад от министерството на инвестиционното проектиране, за да бъде окончателно определен бюджетът.

"Априори това съоръжение е уникално, защото нямаме друго за зимни спортове. По няколко пъти звъня на ден на министъра (на инвестиционното проектиране Иван) Данов да изпрати доклада. Очакваме го, за да започнем да вкарваме някой лев там. От това ще зависи и бюджетът. По преценка пълният ремонт на Зимния дворец вероятно може да е грубо около 50 милиона лева", заяви Георгиева.

"Не съм се запознала с всички ужаси, защото се дозирам и ще изпадна в интровертност на духа, а нямам отпуск за медитиране, защото трябва да се работи", коментира лаконично спортният министър по повод първите 100 дни от управлението ѝ.

Подобно на останалите членове на правителството и ръководството на БСП и ДПС, Георгиева отрече във ведомството ѝ да има политическа чистка, уточнявайки, че "с примадони, които са с голямо его за сметка на спорта, разбира се, че се разделяме".

Споделяне

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?