Строежът на саркофаг над чернобилския реактор започна 26 г. след аварията

Започна изграждането на новия саркофаг

Отбелязването на 26-ата годишнина от инцидента в украинската АЕЦ "Чернобил", който на 26 април 1986 г. предизвика радиоактивно замърсяване в голяма част от Европа, бе съчетано със започване на монтажните работи по изграждането на саркофага, който трябва да покрие авариралия реактор и да предотврати лъченията му.

Стартът на изграждането на арката над авариралия четвърти чернобилски реактор бе даден от украинския премиер Виктор Янукович в четвъртък. След символичното натискане на бутона на строежа държавният глава посочи, че "пускът на строежа на арката ще стане определящ етап в рамките на оборудването на реактора със саркофаг, чиято основна функция е да спира разпространението на радиоактивни вещества".

На церемонията присъстваха посланиците на 21 от общо 40-те страни донори в чернобилския фонд "Укритие", финансиращ изграждането на уникалното съоръжение. Във фонда вече има близо 900 млн. евро, с които освен строежа на нов саркофаг над гръмналия преди 26 години реактор трябва да се осигури ядрена безопасност и достъп до здравеопазване на засегнатото от аварията местно население и работници в централата.

В месеците след експлозията в АЕЦ Чернобил бе изграден бетонен саркофаг, който да спре изтичането на радиация, но срокът на експлоатация на съоръжението изтича. То дори е започнало да се руши и застрашава околната среда.

Новият саркофаг е проектиран да издържи 100 години и изграждането му трябва да приключи през 2015 година, след което реакторът ще може да бъде разглобен. Отделно трябва да бъде изградено хранилище за ядрени отпадъци за отработеното ядрено гориво от другите реактори на атомната централа, които бяха спрени окончателно през 2000 г.

Последиците от Чернобилската катастрофа ще бъдат преодолявани "стъпка по стъпка" чрез "сплотени действия на властта и всички неравнодушни хора", каза още Янукович.

Грижата за пострадалите от аварията - над два милиона граждани, е всекидневна работа за властта в Киев, заявява президентът в специално обръщение към украинците.

Чернобилската катастрофа стана национална трагедия и предизвика социално-икономически проблеми, които може да бъдат решени само с общи усилия на властта, науката, обществените организации на ветерани от Чернобил и на цялото общество, като бъде включена и международната общност, посочи о т своя страна премиерът Микола Азаров.

В резултат на взрива на 26 април 1986 г. в централата на радиоактивно замърсяване бяха изложени части от територията на Украйна, Беларус и Русия. По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) десетки хора са загинали при операцията по ликвидиране на последствията от Чернобилската катастрофа.

Жителите на украинския град Славутич се събраха на главния площад в града, за да почетат паметта на жертвите на трагедията. След аварията много работници в централата бяха преселени в града, който се намира на 50 километра от Чернобил.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?