Строежът на "Северен поток 2" е замразен заради санкции от САЩ

Скоро ще поискат и да спрем да дишаме, заяви руското външно министерство

Строежът на "Северен поток 2" е замразен заради санкции от САЩ

Американският президент Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат санкции на компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток 2", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той трябва да доставя руски природен газ до Германия. Проектът предизвика икономическа и геополитическа конфронтация между САЩ и Европа.

Санкциите са част от закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 г., възлизащ на внушителните 738 милиарда долара, посочва ДПА. Те засягат и друг руски проект - газопровода "Турски поток", който би трябвало да минава и през България.

След новината компанията "Олсийз" (Allseas), която строи морската част на "Северен поток 2", обяви, че спира работата по проекта, за да избегне санкции от САЩ, предаде "Ройтерс". 

"Олсийз" преустанови прокарването на тръбопровода до получаване на разяснения от юридическо, техническо и екологическо естество", се казва в съобщение на компанията оператор "Норд стрийм 2". Според дружеството довършването на газопровода е важно за осигуряването на газовите доставки за Европа.

"Северен поток 2" би трябвало да е алтернатива на доставките на газ от Русия към Европа през Украйна и Полша. Газопроводът трябва да минава през Балтийско море. Водещ партньор при изграждането му е руската „Газпром“, която осигурява половината от средствата. Останалите идват от 5 европейски компании.

Президентът Тръмп, както и предшественикът му Обама, се противопоставя на проекта, тъй като смята, че той ще засили влиянието на руския президент Владимир Путин над Европа.

САЩ забраняват на ред страни да развиват реалния сектор от икономиката и скоро може би ще поискат от тях "да спрат да дишат". Така говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира влизането в сила на санкциите срещу проектите за газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Една държава с държавен дълг от 22 трилиона долара забранява на кредитоспособни страни да развиват реалния сектор от своята икономика", написа Захарова във Фейсбук. "Американската идеология за живот назаем не издържа световната конкуренция и финансовото министерство на САЩ редовно го потвърждава, издавайки нова "заповед за икономически арест". Скоро ще настоят незабавно да спрем да дишаме. И мнозина дори ще изпълнят това искане", добави тя.

Правителството на Германия изрази съжаление за влизането в сила на санкциите на САЩ, които смята за намеса в европейските работи, но заяви, че няма намерение да предприема ответна реакция. 

"Европейските държави са срещу санкции, насочени срещу европейски компании, които работят законно", обяви и Европейската комисия. В момента ЕК изследва потенциалното въздействие на тези мерки върху европейските фирми, коментира говорител на комисията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?