Строежът на "Северен поток 2" се очаква през тази година

Строежът на "Северен поток 2" се очаква през тази година

Компанията "Норд Стрийм 2" разчита да получи всички разрешителни и да започне строежа на тръбопровода "Северен поток 2" през настоящата година. Това съобщи изпълнителният ѝ директор "Матиас Варниг в интервю за немския вестник "Ди Велт", цитирано от руската агенция ТАСС в петък.

"Моята работа е да осигуря началото (на строителството) през 2018 г.", каза той. "Ние технически и фактически сме изпълнили всички задачи и смятаме да мобилизираме партньорите си по договорите", допълни той. Варниг напомня, че в момента се очакват разрешителните за строежа на тръбата от редица държави. "От Германии вече получихме, в Швеция работните процеси още вървят, но очакваметяхното завършване през близките месеци", каза шефът на "Норд Стрийм 2".

"След това трябва да видим какво решение ще вземе Дания. Съгласно нов закон, тя може да наложи вето", отбеляза той.

Според него основният проблем е в това, че "един търговски проект в момента е съвършено политизиран". По думите му Вашингтон се отнася негативно към проекта, при това в САЩ "Едва разбират европейския енергиен пазар и европейското ценообразуване, но цялото внимание е фокусирано върху заплахата от страна на Русия".

Варниг посочва, че "Русия в продължение на 40 години без прекъсвания доставя газ. Той дори смята, че Русия е по-зависима от Европа относно експорта на синьо гориво, вместо обратното, посочвайки, че износът за Европа и Турция на руски газ съставлява съществена принос в държавния бюджет.

"Стрес тестовете показаха, че Европа дори при спиране на руските газови доставки, е в по-добра позиция", благодарение на предприетите редица мерки за осигуряване на снабдяването и в частност създаването на терминали за втечнен газ", посочва германецът..

Руският посланик в Германия Сергей Начаев пък смята, че проектът "Северен поток 2" е предназначен да гарантира енергийната сигурност в цяла Европа и никой няма да загуби от неговата реализация.

"Ние внимателно следим и за политическите изявления – на изпълняващия длъжността външен министър Зигмар Габриел за подкрепа и опитите да се въведат някакви санкции срещу компаниите, които ще работят заедно с нас в енергийната сфера. Всичко това вече го отиграхме", каза Начаев в интервю за телевизия "Россия-24".

"В Германия гледат на проекта като на търговски, защото той не е само руско-немски, към него се присъединиха още компании от други страни. Затова той има европейско измерение и ще е печеливш за всички в Европа, никой от това няма да загуби", добави руският дипломат.

Въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" е набелязано за края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да мине по дъното на Балтийско море от руското до германското крайбрежие. Капацитетът на всяка от двете му тръби ще е с годишен капацитет от 27.5 млрд. куб. м. Новият газопровод ще удвои мощността на първия "Северен поток", по чийто маршрут ще върви разширението.

Съоръжението трябва да получи разрешителни за строеж от Русия, Германия, Швеция, Финландия и Дания, през чиито териториални води ще минава. Международни консултации трябва да се направят и с Литва, Латвия, Полша и Естония.

Стойността на проекта се оценява на 9.5 млрд. евро. Негов оператор е компанията "Норд Стрийм 2", в която в момента единствен акционер е руската "Газпром". Първоначално се планираше дялове в нея да имат и германските "Винтерсхал" ( Wintershall) и "Унипер" (Uniper) , австрийската ОМВ (OMV), френската "Анжи" (Engie) и холандската "Шел". Миналата есен обаче с тях бе подсипан нов модел на финансиране на проекта, според което европейските компании трябва за осигурят дългосрочно финансиране в обем 50 процента от общата стойност на газопровода или по 950 млн. евро всяка от компаниите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес