Строежът на "Северен поток 2" в датски води се възобновява в края на март

Строежът на "Северен поток 2" в датски води се възобновява в края на март

Работата по полагането на тръбите на газопровода "Северен поток 2" в изключителната икономическа зона на Дания ще бъде възобновена в края на март. Това е записано в графика на компанията "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG), представен от Датската енергийна агенция и цитиран от ТАСС в сряда.

Предвижда се прокарването на тръбите по дъното на Балтийско море в датски води да продължи до края на септември, се посочва в документа.

"Северен поток 2" предвижда две линии с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" е руската "Газпром".

Нейни финансови партньори са френската "Анжи" (Engie), австрийската "О Ем Ви" (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), както и германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall). Всяка от тях осигурява по 10 на сто от финансирането на проекта, след което се очаква да получат съответния такъв дял в компанията "Нрод Стрийм 2".

Към момента газопроводът е изграден на 94 процента. Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания "Олсийс" (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. Сега остава да се положат 120 км тръби в датски води и над 28 км - във водите на Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес