Строежът на "Струма" край Благоевград тръгва през август

Винетките за леки коли няма да поскъпват заради тол системата, обеща регионалният министър

Строежът на "Струма" край Благоевград тръгва през август

Строителството на участъка на магистрала "Струма" между Благоевград и Крупник  ще започне през август. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред бТВ във вторник.

За трасето има избран изпълнител – консорциум начело с благоевградската "Агромах", като договорът с тях беше подписан още в края на 2015 г. Стартът на строежа обаче се забави заради неприключили отчуждения и археологически разкопки, които са отговорност на държавата.

Дължината на отсечката е близо 13 км, а финансирането идва от оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г.

Продължава строителството на участъка между Кресна и Сандански (лот 3.3) от магистралата, който трябва да е готов през 2019 г.

Работи се активно и по изграждането на обходния път на Габрово, който се очаква да бъде готов през 2018 г., каза Нанков. Той посочи, че след това ще се търси вариант и за строителството на тунела под Шипка.

"Имаме амбицията в този мандат да изградим голяма част от магистрала "Хемус", каза още регионалният министър. Има готовност за строеж на 9 км от магистралата между Ябланица и Боаза. По думите на Нанков дейностите там се бавят, защото се чака решение на Върховния административен съд по жалба срещу поръчката.

В момента тече процедура по избор на изпълнител на 16-километрово трасе от Белокопитово към пътен възел Буховци в посока Търговище.

До 6 месеца се очаква да бъде готов новият проект за трасето на магистрала "Хемус" от Боаза до разклона за Плевен/Ловеч. 50-километровото трасе се препроектира, за да се избегне строителството на скъпи и сложни съоръжения. След изготвянето на проекта няма пречка да започнат процедури за избор на строител, каза Нанков.

Регионалният министър коментира и че след въвеждането на електронната система за таксуване, цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишени. Индикативната стойност на бъдещата тол система е около 200 млн. лв., но още в първата година след въвеждането ѝ се очаква приходите от пътни такси да надхвърлят 1 млрд. лв., като по-голямата част от тях ще бъдат от тежкотоварния трафик, каза Нанков.

През тази година със средства от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. ще се ремонтират голяма част от алтернативните трасета по направлението Ботевград - Видин, с което ще се подобри значително състоянието на пътищата в Северозападна България, каза регионалният министър.

Паралелно с това се работи по реализацията на скоростния път Видин - София, който е разделен на четири етапа. Стойността на отсечката от Мездра до Ботевград, където стават големи задръствания, е 55 млн. лв. Там върви процедура по отчуждаване на имотите. Проектира се и обходният път на Димово, тъй като отсечката Бела - Ружинци - Димово е сред най-натоварените. Това са двата най-важни участъка от направлението, каза Николай Нанков, без да се ангажира със срокове кога ще станат, защото зависи от обществените поръчки, които обикновено се обжалват.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?