Строежът на "Тракия" тръгва с аванс, без одобрено еврофинансиране

Правителството реши строителството на "Тракия" да започне с авансови средства от ЕС преди проектът да е окончателно одобрен от ЕК, за да се гарантира навременното сключване на договора с изпълнителя и приключване на обекта, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

България още не е изпратила в Брюксел апликационната форма на проекта, чието одобрение гарантира европейски пари за изпълнението му. Решението на Брюксел може да отнеме от 6 до 8 месеца. В същото време стартът на строежа на отсечката “Стара Загора-Нова Загора“ от аутобана е насрочена за 3 май и във вторник регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че промяна в графика няма да има..

Управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт" ще сключи още сега договор с пътната агенция за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Ако в последствие ЕК отпусне по-малко пари от нужните за проекта, или пък той не бъде одобрен, средствата за изграждането на магистралата ще се осигуряват от държавния бюджет, е решило правителството.

За Лот 2 на "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора има избран изпълнител – Обединение "Магистрали Трейс", които спечелиха търга за строителство с цена от 137.868 млн. лева. За останалите недостроени отсечки от "Тракия" текат процедури по избор на изпълнител.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?