Строежът на "Тракия" тръгва с аванс, без одобрено еврофинансиране

Правителството реши строителството на "Тракия" да започне с авансови средства от ЕС преди проектът да е окончателно одобрен от ЕК, за да се гарантира навременното сключване на договора с изпълнителя и приключване на обекта, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

България още не е изпратила в Брюксел апликационната форма на проекта, чието одобрение гарантира европейски пари за изпълнението му. Решението на Брюксел може да отнеме от 6 до 8 месеца. В същото време стартът на строежа на отсечката “Стара Загора-Нова Загора“ от аутобана е насрочена за 3 май и във вторник регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че промяна в графика няма да има..

Управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт" ще сключи още сега договор с пътната агенция за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Ако в последствие ЕК отпусне по-малко пари от нужните за проекта, или пък той не бъде одобрен, средствата за изграждането на магистралата ще се осигуряват от държавния бюджет, е решило правителството.

За Лот 2 на "Тракия" от Стара Загора до Нова Загора има избран изпълнител – Обединение "Магистрали Трейс", които спечелиха търга за строителство с цена от 137.868 млн. лева. За останалите недостроени отсечки от "Тракия" текат процедури по избор на изпълнител.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?