Строежът на “Южен поток“ може да започне наесен

Строежът на “Южен поток“ може да започне наесен

Подготвителните работи по строителството на газопровода “Южен поток“ може да приключат през септември-октомври 2010 г., за да се започне още през есента реалното изграждане на тръбата, съобщи първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков, цитиран от руски медии.

На 18 октомври в Санкт Петербург започна поредният кръг от преговори между “Газпром“ и “Българския енергиен холдинг“ по реализацията на проекта, но конкретизацията на графика бе направена от Зубков пред журналисти в Берлин...

“До септември-октомври ще бъдат завършени проучвателните и проектните работи и всички документи ще бъдат подготвени така, че да може още през есента да тръгнат строителните работи по “Южен поток“, заяви руският вицепремиер.

“Цената на “Южен поток“ е 25 млрд. евро, проектът по план трябва да бъде въведен в експлоатация в края на 2015 г. Ще бъдат обезпечени около 35 на сто от общия обем на доставките на руски газ в Европа“, каза Зубков.

“Южен поток“ ще транспортира руски газ до Западна Европа по дъното на Черно море през България в две посоки – през Гърция до Италия, и през Сърбия, Хърватия, Унгария до Австрия.

В същото време стана ясно, че руската компания “Газпром“ вече е намерила купувачи за половината от обемите газ, който ще доставя в Европа по другия планиран газопровода “Северен поток“. Това съобщи Матиас Варниг, изпълнителен директор на изграждащия проекта консорциум от фирми “Норд Стрийм“.

“С потребители от Германия, Дания, Франция и Великобритания са сключени договори за доставка на над 21 млрд. куб. м годишно. Сред най-големите получатели на синьо гориво в Германия влизат енергийният концерн “Е.ОН Рургаз“ и фирмата “Уингаз“, която е дъщерна на “Газпром“ и на “Винтерсхал“, каза Варниг в интервю за немското бизнес списание “Евро“.

Той отбеляза, че посочените компании планират в продължение на 25 години в допълнение към сега получаваните количества газ да прибавят и доставки от “Северен поток“ в размер на още до 9 млрд. куб. м годишно.

Представителят на “Норд Стрийм“ съобщи още, че през април тази година ще започне строежът на подводната част на тръбата по дъното на Балтийско море. В края на 2011 г. ще потече суровината по първия участък на газопровода. След включването в експлоатация на втория етап, от Русия до Германия и Западна Европа ще могат да текат 55 млрд. куб. м газ годишно.

Проблеми с финансирането на проекта, чиято стойност е 7.4 млрд. евро, няма да има, независимо от последствията от икономическата криза, увери Варниг. По думите му в първата фаза на финансирането се водят разговори с 27 банки. Освен това международният консорциум е поискал от германското правителство държавни гаранции по кредити за 2.6 млрд. евро, пише “Взгляд“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес