Строежът на "Южен поток" тръгва през декември с капацитет 63 млрд. куб. м

Строежът на "Южен поток" тръгва през декември с капацитет 63 млрд. куб. м

Окончателното инвестиционно решение по проекта за изграждането на газопровода "Южен поток" ще бъде взето през ноември, а строежът му може да започне още през декември 2012 г., докладва шефът на газовия монополист "Газпром" Алексей Милер на руския президент Дмитрий Медведев, предадоха руските агенции в сряда.

Милер също така информира държавния глава, че след като миналия декември Турция е издала разрешително за строеж на газопровода в нейната икономическа зона на Черно море, "Газпром" е изготвила нов график на проекта. Анкара свали последното препятствие пред руския проект, след като на 28 декември 2011 г. позволи тръбата да минава през нейни води, а два дни по-късно руският премиер Владимир Путин заръча да се ускори изграждането на "Южен поток".

Шефът на "Газпром" е докладвал на Мевдедев и за завършване на работата по цялата технико-икономическата обосновка (предпроектното проучване – бел. ред.) на проекта. 9 както на морския участък, така и на сухопътното трасе, което ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словения и ще има отклонения за Хърватия и Сърбия, както и газопровод до Гърция.

Руският президент от своя страна заръча на държавния концерн да се ориентира към максимален обем на пренос на газ по "Южен поток", за да се избегне в бъдеще нееднократно повтарящата се ситуация с неправомерно отклоняване на руски транзитен газ от Украйна. В отговор Милер заявил, че плановете са капацитетът на тръбата да е 63 млрд. куб. м годишно.

Шефът на "Газпром" заяви още, че въпросът за мощността на "Южен поток" в контекста на изключително големите студове тази зима звучи по-актуално.

Плановете са газопроводът да се състои от четири тръби, всяка с мощност от по 15.57 млрд. куб. м годишно. Засега пускането на първата тръба е планиран за декември 2015 г., а пълната мощност на газопровода се очаква да бъде достигната през 2018 г . Ориентировъчната стойност на "Южен поток" се оценява на 15.5 млрд. евро, 10 млрд. евро от които са нужни за морското трасе, а останалите – за сухопътното.

Подводната част на газопровода се реализира от компания с участието на "Газпром", държаща 50 на сто от акциите, итарианската ЕНИ – с 20 на сто и немската "Винтерсхал" и френската "Електрисите дьо Франс" – с по 15 процента. За сухопътния маршрут руската компания има създадени дружества с местните газопреносни компании с паритетни дялове.

Медведев е наредил още на Милер да се разбере с украинските си партньори за неправомерното отклоняване на руски транзитен газ в рамките на корпоративните процедури и гражданско-правните механизми. Освен това той му заръча да обясни на "украинските приятели защо се увеличава мощността на газопровода Южен поток и да предложи преговори по газовото сътрудничество".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?