Строежът на "Златен век" спира по нареждане на премиера

За да го изпълни, ДНСК използва нарушения, които досега не смяташе за достатъчни

До момента са построени 17 от етажите на 34-етажната сграда. Сн. Mediapool

Премиерът Бойко Борисов е наредил на Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) да спре строежа на небостъргача "Златен век" на компанията "Артекс" в столичния квартал "Лозенец", срещу който местните протестират от есента на 2017 г., а държавната администрация се оплете в становищата си за законността му. Това съобщиха от Министерския съвет в четвъртък.

След разпореждането на премиера ДНСК светкавично намери основание за замразяване на строителството. Това са установени при последната им проверка разминавания между проекта и реално изпълненото.

Миналата седмица тези нарушения не стигаха за спирането на строежа, а само за частичното замразяване на дейностите по сутерена. Една седмица по-късно обаче те се оказаха достатъчно тежки за започване на процедура по спиране на строителството. Според правилата и това спиране обаче е до отстраняване на нередностите. След това строежът може да продължи. Промяната на позицията по нареждане на премиера идва, след като хората от квартала подновиха протестите срещу високата сграда до хотел "Маринела". Спорният строеж излезе на дневен ред, след избухването на скандала с апартаментите на добри цени, купени от хора от ГЕРБ от строителната фирма "Артекс".

От ДНСК до момента твърдяха, че не могат да се произнасят по случая, защото срещу институцията има заведено дело по жалба на хората от инициативния комитет "Лозенец". Според шефа на строителния контрол арх. Иван Несторов строежът беше законен, но нямаше твърдо становище за това дали разрешението му за строеж е изтекло към момента. На това мнение е Столичната община, която обаче до момента също прехвърляше топката на ДНСК и на съда.

Решението за замразяване на "Златен век" е взето след среща на Борисов със столичния кмет Йорданка Фандъкова и регионалния министър Петя Аврамова, обясниха от правителствената пресслужба. На нея Фандъкова отново заявила, че разрешението за строеж на сградата е изтекло и поискала от Аврамова спирането му.

И пак промяна на позицията

Досега Фандъкова не е искала спиране на строежа. Не искаше да се ангажира и с издаването на някакъв документ, в който да се казва, че разрешението за строеж на "Златен век" е изтекло през ноември 2017 г. Теза, която общината поддържа от десетина дни. Преди това главният архитект Здравко Здравков твърдеше, че по силата на становище на регионалното министерство разрешението за строеж е със срок януари 2020 г. Аргументът беше, че за него се прилагат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), влезли в сила в началото на февруари 2017 г. и удължили срока на разрешенията за обекти от първа и втора категория от 5 на 10 години. "Златен век" е именно строеж от втора категория.

Промените бяха предложени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и приети и с гласа на тогавашния председател на групата на партията в парламента Цветан Цветанов. Малко преди влизането им в сила от "Артекс" изтеглят искането си за подновяване на разрешителното си за строеж по стария ред и внасят в общината писмо от зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, в което се казва, че могат да се въплозват от поправката в закона, с което срокът на документа за строеж се удължава до 2020 г. Цитирайки писмото, главният архитект Здравков издава заповед за промяна на инвестиционния проект от офис сграда на административно здание с ателиета, които сега "Артекс" рекламира като апартаменти.

"Убедена съм, че строителството не трябва да продължава, докато съдът не се произнесе еднозначно за валидността на строителните книжа", написа във Фейсбук кметът Фандъкова.

Регионалният министър Петя Аврамова явно също е втвърдила позицията си по отношение на небостъргача в "Лозенец". Според прессъобщението тя информирала премиера Борисов, че след окончателното приключване на проверката на ДНСК са констатирани съществени отклонения при строителството, които дават достатъчно основания за спиране на строежа.

"На базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава", съобщават от правителството.

Мотивите

В това съобщение не се посочваше какви са мотивите за замразяването на строежа. Малко по-късно от ДНСК разпространиха информация, според която нарушенията са установени при проверки, направени на 20 и на 26 март. Резултатите от тях бяха оповестени преди една седмица на специална пресконференция на ръководството на строителния контрол. И тогава, и сега нарушенията са свързани с липсата на платформи, които да отвеждат автомобилите в подземния паркинг на сградата. Тези асансьорни шахти били предвидени по проект, но не са изпълнение. Преди седмица това нарушение даваше основание на ДНСК да спре строежа частично - само на сутерена. Сега то е достатъчно за замразяването на изграждането на цялата сграда.

Нецитирано до момента нарушение е закриването на конструктивни елементи в подземните нива на сградата, което възпрепятствало техния оглед преди съставянето на акт образец 14 за приемане на конструкцията.

"В нарушение разпоредбите на законна без издадено разрешение за строеж, в съседния имот УПИ III-411, собственост на същия възложител, е изпълнен изкоп с неукрепени откоси, с дълбочина около 15 м. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по цялата фасада, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти", пише още в съобщението на ДНСК. Същите нарушения бяха изнесени и преди седмица.

Сега обаче на тяхно основание е съставен констативен протокол, който е "основание за започване на административна производство по реда на чл. 224, ал. 1, т.1 и т.2 от ЗУТ за спиране на строителството на обекта". "Съгласно изискванията на закона, след връчването на констативния акт и след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед за цялостно спиране на строежа, до отстраняване на констатираните нарушения", посочват от ДНСК.

Законен или не

"Действията сега на ДНСК са в правилната посока, но не са достатъчни. Те доказват, че сградата е с проблеми, а ние искаме да кажат дали е законна, дали е изтекло строителното разрешение. Искаме официално становище. Казусът за нас не е решен", коментира пред БНР Никола Вапцаров от инициативния комитет "Лозенец". Хората от комитета настояват, че разрешението за троеж е изтекло и "Златен век" се строи незаконно от ноември 2017 г.

Вапцаров добави, че представителите на инициативния комитет продължават да настояват за среща с регионалния министър Петя Аврамова. От нея искат становище за това валидно ли е или не разрешението за строеж на сградата.

От "Артекс" все още не са коментирали поредното развитие на казуса. Ден по-рано от компанията изпратиха становище, в което се казва, че разрешението им за строеж е законно и валидно, а срокът му е до януари 2020 г. Те се позовават на поправката в ЗУТ от 2017 г., с която срокът на документите за строежите от първа и втора категория беше увеличен от 5 на 10 години. Според фирмата "Златен век", макар и заварен случай, се ползва от този текст, тъй като към момента на влизането му в сила, старото разрешение за строеж на обекта не е изтекло.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес