Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Строежи върху дюни и заменени гори предвижда планът на Царево

"За да остане природа в България" обжалва екооценката на устройствения план

1 коментар
Строежи върху дюни и заменени гори предвижда планът на Царево

Строителство върху защитени дюни и гори, придобити от инвеститори след прословутите заменки по времето на тройната коалиция, предвиждат измененията в общия устройствен план на Царево. За това алармира коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" в петък.

Екоорганизациите са внесли отрицателни становища по доклада за оценка на степента на въздействие на измененията на общия устройствен план на община Царево по процедурата за оценка за съвместимост с местата от европейската екологична мрежа "Натура 2000". Крайният срок за внасяне на становища изтича на 4 май.

Промени в общия устройствен план на община Царево предвиждат нови 83 хектара от природен парк "Странджа" да бъдат застроени. Най-драстично се увеличават зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната ивица на общината (22%).  Срещу тях протестираха жителите и гостите на Синеморец на 1 май.

Според неправителствени организации екодокладът показва редица зони за потенциално застрояване, които представляват проблем както за биоразнообразието, което се опазва в защитена зона "Странджа", съвпадаща с едноименния природен парк, така и за местния туристически бизнес.

От гледна точка на биоразнообразието най-сериозният проблем е предвидената урбанизация на земеделски земи и горски територии в крайбрежната част на защитената зона. Те са място за почивка при миграцията на втория по значимост миграционен път в Европа - "Виа Понтика" и местообитание за редица видове бозайници, птици, влечуги и земноводни, както и ценни растителни видове, посочват от "За да остане природа в България".
 
Според тях екодокладът не е оценил редица въздействия като заустването на води в Черно море, разполагането на преместваеми обекти по плажа, светлинното замърсяване.
 
Планът, в нарушение на Закона за горите, предвижда урбанизация на горски имоти, придобити чрез замяна с държавни имоти в землището на село Лозенец, посочват от "За да остане природа в България".
 
Според тях планът, в нарушение на чл. 17а на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, предвижда урбанизация, строителство, промяна на предназначението върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни в имоти, отбелязани в специализираните карти на Агенцията по кадастъра на дюните в землището на село Лозенец.
 
Южното черноморско крайбрежие е един от трите основни биокоридора за проникване на средиземноморски видове животни в страната. Предвид специфичните характеристики на района, той е най-тесният, ограничен от една страна от Черно море и от друга от горските местообитания в Странджа. В тази тясна ивица е концентрирано значително видово богатство и е едно от най-значимите важни места за редки растителни съобщества, растения и животни в България, посочват екоорганизациите.

Според тях експертите, които са го изготвили екооценката, изобщо не са отчели значимостта на тези крайбрежни територии, а са оценявали загубата на площи единствено на ниво зона, която е с голяма площ. По тази причина и засегнатите проценти изглеждат ниски.
 
Застрояването ще засегне драстично пейзажа и ще възпроизведе проблемите, които вече срещаме в други части на българското Черноморие - свръхпредлагане на легла, загуба на бизнес за местните хора, замърсяване на морската акватория и брега и подлагане на изпитание на цялата обслужваща местното население инфраструктура - вода, ток, канализация, проблеми със сигурността поради многократно увеличения трафик на хора, които в пъти превъзхождат по брой местното население, предупреждават от "За да остане природа в България".
 
Те съобщават, че в представената за обществени консултации информация липсват съществени части от проекта за общ устройствен план на община Царево, които са задължителни по закон и задания. Липсващата текстова и картна информация не позволява обществеността да се запознае с изисканите от закона пределно допустими рекреационни капацитети на курортите, ваканционните селища и вилните зони. В картния материал липсват и задължителните елементи на новопредвидената транспортна техническа инфраструктура.
 
Така както екоминистерството тълкува наредбите, обществените консултации по доклада за екологичната оценка предстоят, така че обществеността ще може още веднъж да каже своето становище по проекта за общ устройствен план на община Царево, констатират от "За да остане природа в България".

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. daskal
    #1

    Едни големи пари си търсят място. Едни малки хора искат да се накрадат до насита. И на двете страни им дреме за природата и нашето мнение. Спрях да посещавам Силистар след като преди 3 години заварих 300 коли на прахоляка пред залива, а към мен се приближи мургавелко с билетчета за паркинг. От любопитство платих и се разходих до плажа през мостчето. Навалица. Шумотевица. Тенти. Шезлонги. Кебапчета. Чалга. Прости физиономии смучеха бира. Толкоз! Стигнаха ми 5 минути, за да разбера какво се случва. Повече не съм ходил там.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.