Строежите на Офицерския плаж във Варна били законни и временни

Строежите на Офицерския плаж във Варна били законни и временни

Разпоредената от министъра на туризма преди ден проверка на строежа на Офицерския плаж във Варна не откри нарушения, съобщиха от ведомството в четвъртък. Скоростната инспекция се извърши по сигнали от граждани за издигнати бетонови елементи на пясъчната ивица.

Установено било обаче, че тези конструкции за преместваеми, основа са за временен, а не за постоянен обект и са разрешени по силата на договора с наемателя на плажа – фирмата "Теменуга 2014" ЕООД.

Извършваните на плажа строителни дейности са в съответствие със законовите изисквания и схемата за преместваеми обекти, съгласувана с Министерството на туризма и одобрена от община Варна, допълниха от ведомството на Стела Балтова.

След проверката е съставен констативен протокол, че няма нарушения нито на законите, нито на договора и не следва да се състави акт.

От министерството припомниха, че съгласно договора наемателят има право да постави преместваеми обекти и съоръжения, включително да осигури допълнителна търговска площ около заведенията за бързо хранене. Това става след разрешение от главния архитект на общината и въз основа на одобрена от министъра на туризма специализирана схема на преместваемите обекти и съоръжения, в това число допълнителна търговска площ. Такава за Офицерския плаж е била одобрена от министъра на туризма на 22 юли 2016 г.

Схемата с търговските площи ще е валидна до изтичане срока на наема или до промяна на схемата и ново нейно одобряване.

Споделяне

Още от Бизнес